- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BRD refuză simularea pentru un credit ipotecar propus de ANPC. Instituția bancară: matematic nu este posibil

08 Jun, 10:04 • Constantin Cristina
Reacția BRD despre simularea unui scadențar la un credit ipotecar pe scenariul propus de ANPC. Instituția bancară spune că nu este posibil din punct de vedere matematic.
BRD refuză simularea pentru un credit ipotecar propus de ANPC. Instituția bancară: matematic nu este posibil

BRD rupe tăcerea și refuză propunerea făcută de ANPC cu privire la simularea unui scadențar la un credit ipotecar, a informat zf.ro.

În cazul în care venitul lunar al unui client care vrea să acceseze un credit ipotecar de 300.000 lei pe o perioadă de 30 de ani este de 6.000 lei, rata maximă posibilă pentru un grad de îndatorare de 40% este de 2.393 lei. La această valoare a ratei, pentru rambursare în sume constante se poate contracta un credit în valoare de 319.000 lei. Dacă rambursarea se face însă în sume descrescătoare, atunci valoarea maximă a creditului care poate fi obținut este de doar 245.000 lei, a explicat sursa citată.

Citește și: Indemnizație faraonică de 430.000 de euro și remunerație de 500.000 de euro. François Bloch, CEO-ul BRD a ajuns la venituri record în 2022

BRD refuză simularea pentru un credit ipotecar propus de ANPC. Instituția bancară: matematic nu este posibil

BRD este a treia cea mai mare bancă după active de pe piața locală și transmite că teoretic și practic, nu se poate efectua o asemenea simulare cu distribuția egală în rata lunară a principalului și a dobânzii.

BRD
BRD

Aceasta este, de fapt, cererea comisarilor de la ANPC, care au amendat 19 bănci pentru practici înșelătoare, cu care mai multe instituții bancare nu sunt de acord.

„În ceea ce priveşte distribuţia egală în rata principalului şi a dobânzii, nu putem oferi o astfel de simulare întrucât nu există o referinţă, o metodologie oficială şi acceptată atât la nivel teoretic, cât şi la nivel practic, pentru aşa ceva. Dacă însă luăm în considerare venitul de 6.000 de lei, valoarea creditului maxim posibil diferă. Astfel, rata maximă posibilă pentru un grad de îndatorare de 40% este de 2.393 lei. La această valoare a ratei, pentru rambursare în sume constante se poate contracta un credit în valoare de 319.000 lei. Dacă rambursarea se face însă în sume degresive, atunci valoarea maximă a creditului care poate fi obţinut este de doar 245.000 lei”, au explicat reprezentanţii BRD.

Potrivit unui calcul efectuat de sursa citată, reprezentanții BRD spun că pentru un credit ipotecar în valoare de 300.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, la o dobândă de 8,23%, formată din IRCC (5,98%) plus marja băncii de 2,25%, rata lunară, pentru exemplul rambursării în rate lunare egale, este de 2.249 lei. Deși rata este aceeași pe toată perioada creditului, ponderea dobânzii în rată diferă în fiecare lună. În cazul primei rate, dobânda are cea mai mare pondere, respectiv 91,5% din rată, iar principalul ram­bursat este de doar 192 lei.

Alte articole: Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari