- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari

21 Feb, 17:05 • Polojan Tudor
Cele șapte fonduri de pensii private din Pilonul II al BRD au crescut în pondere. Banca este al treilea jucător din sistemul bancar al țării noastre.
Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari

Fondurile de pensii private din Pilonul II au crescut, în comparație cu anul 2021, la 16.5 %, echivalentul a 1.5 miliarde de lei. La finalul anului 2021, ponderea era de 16 % din bancă, în decembrie 2020 ajungea la 15.7 %, iar la finele anului 2019 era de doar de 10%, scrie Ziarul Financiar.

Salariații de acum care contribuie cu un procent de 3.75 % din venitul lunar brut, viitori pensionari ai țării, către Pilonul II de pensii private, au o deținere de 16.5 % din BRD. Banca se află pe locul 3 din sistemul bancar din România, în față fiind Banca Transilvania, iar pe primul loc este BCR.

În acest fel, potrivit unor calcule realizate de sursa citată, rapoartele cele mai recente ale Pilonului II din decembrie 2022, investiția celor șapte fonduri în acțiunile listate la BVB ale BRD ajunsese la 1.5 miliarde de lei. Mai exact, în termeni procentuali, 16.5 % din capitalul social al băncii.

Dacă facem o comparație, Pilonul II la finele anului 2021 avea 16 % din BRD. La finalul anului 2020, pilonul avea 15.7 %, iar în ultima lună din 2019 procentul era de doar 10 %.

Deținerile Pilonului II în acțiuni la Bursa de Valori București arată că BRD ocupă locul V în clasamentul celor mai mari deţineri în funcţie de valoarea plasamentului. Datele au fost publicate într-un articol al sursei citate.

Mai citește și: Pensiile private ​nu o duc prea bine: Doar unul din cei șapte administratori de pensii din Pilonul II și-a majorat profitul net în primele șase luni

Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari / sursa foto. wall-street.ro
Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari / sursa foto. wall-street.ro

Pilonul II de pensii – ce se întâmplă după deces

Legea pensiilor private

a fost modificată la finalul anului trecut. Astfel, de anul acesta moștenitorii celor care au cotizat la Pilonul II de pensii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilonul II.

În trecut, legea prevedea ca în caz de deces moştenitorii să primească sumele celui decedat în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Putea primi sumele strânse în contul celui decedat doar dacă nu aveau cont de Pilonul II.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult cinci ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)”, transmite Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Te-ar mai putea interesa și: Marius Budăi îi linişteşte pe români în ce priveşte Pilonul 2: „Cetăţeanul nu iese în pierdere”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult