- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bubuie prețul chiriilor în cele mai mari orașe din România. Cum arată piața imobiliară în pragul anului universitar

31 Aug, 21:22 • Cornel Ghimeșan
Zeci de mii de apartamente sunt în prezent disponibile pe piața locală pentru cei care doresc să închirieze, conform unei analize realizate de un portal imobiliar. Află cum au variat prețurile în România în decurs de un an.
Bubuie prețul chiriilor în cele mai mari orașe din România. Cum arată piața imobiliară în pragul anului universitar

Potrivit unei analize realizate de cel mai important jucător din sectorul imobiliar din România, în apropierea începerii anului universitar, piața locală oferă zeci de mii de apartamente disponibile pentru închiriere. Cererea și oferta sunt în continuă creștere, conform datelor furnizate de Imobiliare.ro.

Citește și: Topul celor mai populare destinații de vacanță din România, în 2023. Turiștii preferă muntele în detrimentul litoralului

În prezent, aproape 26.500 de apartamente sunt disponibile pentru închiriere, o ușoară creștere față de perioada similară a anului precedent când erau aproximativ 25.500 de astfel de locuințe disponibile.

În București, piața închirierilor înregistrează o creștere a tarifelor, mai ales în cazul garsonierelor, care s-au scumpit cu 10% în comparație cu începutul anului 2023. Chiria medie cerută pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună, în urma unei majorări de aproximativ 13% în același interval de timp. Majorările semnificative de preț nu au avut loc doar în București, ci și în Constanța și alte orașe din România, unde proprietarii au crescut chiriile cu aproximativ 23% pentru apartamentele cu 2 și 3 camere.

Reprezentanții Imobiliare.ro subliniază că, odată cu apropierea noului an universitar, se așteaptă o creștere a cererii, mai ales că majoritatea instituțiilor de învățământ superior și studenții lor se află în București. Oferta de apartamente de închiriat, în special cele cu 2 camere, este semnificativă, reprezentând 52% din total. Garsonierele, deși mai puține în număr, sunt în continuare căutate, iar în luna august s-a înregistrat o ușoară scădere a ofertei față de aceeași perioadă din anul anterior.

Cum arată prețurile chiriilor în România

În perioada de 12 luni dintre trimestrul al II-lea din anul precedent și trimestrul al II-lea din 2023, cererea pentru proprietăți de închiriat în București a crescut cu 35%, incluzând atât apartamentele, cât și casele, conform datelor raportului. În alte orașe, precum Cluj-Napoca, cererea a crescut cu 98%, iar în orașe precum Timișoara, Brașov sau Iași, creșterile au variat între 19% și 48%.

În ceea ce privește prețurile, cele mai scumpe garsoniere sunt în Cluj-Napoca, cu o medie de 320 euro/lună. În București, chiria medie pentru garsoniere este de 310 euro/lună, în timp ce în Brașov se plătesc aproximativ 299 euro/lună, iar în Constanța, chiria medie pentru garsoniere a crescut cu 20% și a ajuns la 280 euro/lună până la mijlocul lunii august.

Alte articole: STUDIU Potențial de 24 de miliarde de euro pe piața de sisteme fotovoltaice rezidențiale din România

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult