- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

București, Brașov și Constanța, principalele motoare economice în 2022. Cumulat, fac o treime din PIB-ul României

27 Feb, 13:09 • Bocioacă Bianca
București, Constanța și Brașov au devenit principalele motoare economice ale creșterii de 4,8% din 2022, potrivit detelor regionale comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP).
București, Brașov și Constanța, principalele motoare economice în 2022. Cumulat, fac o treime din PIB-ul României

București și cele două județe fac împrenuă o treime din PIB-ul României și au crescut cu 6-8%.

„Bucureştiul ar trebui să rămână principalul pol de creştere economică din România şi în general marile oraşe generează creştere. Salariile sunt mai mari şi auto­mat atrag foarte mulţi oameni din restul ţării şi generează creştere“, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari.

Constanța a ajuns la un PIB de 53 de miliarde de lei și a crescut cu 7%, după ce o parte din fluxurile  de cereale din Ucraina, țară lovită de război, au fost redirecționate către România, după ce Rusia a tăiat accesul Ucrainei la Marea Neagră. Astfel, portul Constanța a avut parte de cel mai bun an din istorie ca și volum de mărfuri.

Citește și: Noi prețuri pentru parcările din București! Tarifele pentru șoferi se schimbă de la 1 martie

Economia României a crescut în medie cu 4,8% în 2022, fără să fie luată în calcul rata inflației. Din 41 de județe și București, 25 de județe au crescut sub medie, dar nicio regiune din România nu a înregistrat o scădere economică, potrivit datelor CNSP. Totuși, Tulcea Mureș, Mehedinți, Galați și Suceava au crescut cu un procent de sub 1%.

„Aş spune că este vorba în primul rând de lipsa de infrastructură, care generează schimburile comerciale. Pentru dezvoltarea incluzivă, infrastructura este de bază, inclusiv cea de educaţie şi sănătate“, mai spune Codirlașu, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Românii din diaspora, „motorul economiei”, trimit din ce în ce mai puţini bani în ţară. Cifrele oficiale sunt îngrijorătoare

București, PIB cu 50 de miliarde de euro mai mare în 2022

Cluj, cu un PIB nominal de 73 de miliarde de lei, al doilea cel mai mare după București, a crescut cu 3,7% anul trecut, pe când Timișul, cu un PIB de 65 miliarde de lei, a crescut sub medie, cu 4,5%.

Brașovul (+7,9%) și Covasna (+7,6%) au fost top performerii economiei românești. Însă, Covasna are un PIB nominal de numai 11 miliarde de lei, de cinci ori mai mic decât cel din Brașov și de 30 de ori mai mic decât cel din București, ceea ce însemanî că evoluția economiei nu influențează cu mult media națională.