- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii din diaspora, „motorul economiei”, trimit din ce în ce mai puţini bani în ţară. Cifrele oficiale sunt îngrijorătoare

22 Feb, 21:50 • Russo George
Un raport al Băncii Centrale Italiene, făcut public de curând, arată că românii care lucrează în peninsulă au trimis în ţară mai puţini bani în trimestrul al treilea al anului 2022, comparativ cu acelaşi interval al anului 2021.
Românii din diaspora, motorul economiei, trimit din ce în ce mai puţini bani în ţară. Cifrele oficiale sunt îngrijorătoare

Sumele trimise de românii din diaspora în ţară reprezintă principala „investiţie străină” în economia românească, încă de la aderarea la UE, când milioane de conaţionali au luat calea occidentului, în căutarea unei viaţi mai bune. De cele mai multe ori, aceştia lasă în urmă membri ai familiei, astfel că o parte importantă a câştigurilor sunt trimise în ţară, pentru a-şi ajuta apropiaţii.

Într-un raport publicat recent și care cuprinde cifrele din trimestrul al treilea al anului 2022, Banca Centrală anunța că românii au trimis acasă suma de 121,61 milioane de euro, în scadere față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceasta este o veste îngrijorătoare pentru guvernanţii României, mai ales că aceste sume, deloc de neglijat, intră, în mare parte, direct în circuitul de consum, nu sunt păstrate în depozite sau investite în instrumente financiare.

Sumele trimise din Italia in T3 2021

Totuşi, potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al băncii, citat de Stiridiaspora.ro, în al treilea trimestru al anului 2022, remiterile trimise în străinătate din Italia au crescut cu 3,5% în valoare totală față de aceeași perioadă din 2021.

Citeşte şi: Se lărgesc autostrăzile din România. Iată care sunt tronsoanele care intră în lucrări

Cele mai substanțiale creșteri au fost înregistrate în fluxurile către țările asiatice (+7,7 la sută) și, într-o măsură mai mică, în cele referitoare la Africa de Nord și Orientul Apropiat (+4,7 la sută) și la Africa Africa sub-sahariană (+4,3 la sută).

Pe de altă parte, remiterile către țările europene au scăzut, în special către cele aparținând Uniunii Europene (-6,6 la sută). Pe baza celor patru trimestre încheiate în septembrie 2022, primele trei țări beneficiare de remiteri din Italia sunt confirmate ca Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,2%, 8,7% și, respectiv, 7,4% din fluxurile de ieșire.

România a primit doar 6,6% din banii trimiși de imigranții din Italia în străinătate, față de 7,6% din trimestrul 3 din 2021.

Citeşte şi: Previziune apocaliptică despre viitorul României. „Nu a mai arătat atât de rău de la marea criză financiară din 2008”