- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bursa de merit martie 2024. Elevii din 28 de județe primesc în premieră valoarea minimă stabilită de lege, de 450 de lei

11 Apr, 12:43 • stefan.vlad
Bursa de merit martie 2024. Banii elevilor pentru luna februarie vor fi plătiți de vineri, 12 aprilie, după ce au fost virați către inspectoratele școlare și școli, care au confirmat că banii au ajuns în unele școli încă de miercuri, 10 aprilie.
Bursa de merit martie 2024. Elevii din 28 de județe primesc în premieră valoarea minimă stabilită de lege, de 450 de lei

Bursa de merit martie 2024. Având în vedere că școlile urmează să facă plățile pentru salariile profesorilor de vineri, 12 aprilie, pentru că ziua de salariu, 14 aprilie, este duminică, și elevii ar putea primi bursele vineri sau, în alte cazuri, luni pe 15 aprilie, potrivit Edupedu.ro.

Bursa de merit martie 2024, în premieră plătită integral elevilor

Suma pentru bursa de merit variază de la un județ la altul, în funcție de vacanța mobilă din februarie. Banii ar urma să fie pentru prima dată plătiți integral elevilor, în cuantumul stabilit de lege, adică 450 de lei, pentru elevii din București și 27 de județe, care au avut săptămâna de vacanță de schi în luna februarie exclusiv.

Citește și: Burse 2024. Cine sunt elevii care pot primi 3.000 de lei pe lună de la stat

Pentru elevii din 14 județe, care au avut vacanța începând din 26 februarie, bursa de merit ar urma să fie de circa 429 de lei, pentru că aceasta se calculează în funcție de numărul de zile din lună, iar o zi din vacanța acestora a fost în luna martie – vineri, 1 martie. Sumele au fost confirmate de mai multe școli, pentru sursa menționată mai sus.

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Vezi AICI lista județelor și a sumelor primite pe 12 sau 15 aprilie pentru luna martie.

Burse suplimentare pentru 30.000 de elevi

Ministerul Educației a aprobat lista campionatelor naționale de sporturi olimpice organizate în anul 2024 de federațiile de profil și lista prin protocol cu Agenția Națională pentru Sport. Conform legii Educației, pot obține burse de merite elevii premiați cu medalii de aur în acest an, la campionatele organizate de federațiile de baschet, handbal, kaiac-canoe, gimnastică, tenis, volei etc.

Legea Educației în vigoare 198/2023, articolul 108, alineatul 16 prevede următoarele: „Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursuri școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale”.