- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Camera deputaților a decis! Funcționarii publici vor putea lucra de acasă!

20 Sep, 17:09 • Cornel Ghimeșan
Camera deputaților a adoptat un proiect prin care urmează să fie aduse modificări Codului Muncii și Codului Administrativ. Funcționarii publici vor putea lucra în regim de telemuncă.
Camera deputaților a decis! Funcționarii publici vor putea lucra de acasă!

Salariații români vor beneficia de mai multe drepturi, după ce, marți, Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii și a Codului Administrativ. Articolele noi, introduse de către deputați, le dau șansa funcționarilor publici să lucreze de acasă. Aceștia au dreptul la cinci zile pe lună în care pot lucra în regim de telemuncă.

Acest drept poate fi acordat funcționarilor care: au copii de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite să se deplaseze la sediul instituției sau celor care desfășoară activități dintre cele stabilite oficial ca putând fi realizate la distanță. Pe toată perioada în care se desfășoară activitatea în acest regim, salariații vor beneficia  de toate drepturile prevăzute prin lege, cu excepția sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.

Te-ar putea interesa și: Rechizite 2022. Ajutorul special a fost livrat la 100.000 de copii din familii defavorizate

Camera deputaților normează și concediul paternal

Camera deputaților a decis! Funcționarii publici vor putea lucra de acasă!
Camera deputaților a decis! Funcționarii publici vor putea lucra de acasă!

Conform unei noi prevederi introduse, angajatorul are obligația de a acorda concediul paternal, în urma solicitării scrise a angajatului, cu respectarea dispozitiilor legale. Acordarea acestui tip de concediu nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă, iar încălcarea acestei obligații se poate sancționa cu o amendă de la 4000 lei la 8000 lei.

Printre drepturile pe care salariații români le-au obținut cu ocazia adoptări acestui proiect legislativ se numără și posibilitatea angajaților de a solicita un post mai bun. Practic, salariatul îi poate solicita agngajatorului trecerea pe un post vacant, care îi oferă condiții mai favorabile, cu condiția ca salariatul să își fi încheiat perioada de probă și să fi cumulat o vechime mai mare de șase luni la același angajator. În urma solicitării, angajatorul este obligat să răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile, informează AGERPRES

Camera deputaților mai multe drepturi pentru salariați

De asemenea, au fost clarificate situațiile în care salariatul poate absenta cel mult 10 zile de la locul de munca. Românii angajați pot beneficia de acest drept în cazul în care se lovesc de situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau accident. Salariatul are obligația de a-și anunța în prealabil angajatorul și de a recupera perioada absentată până la acoperirea integrală a duratei normale de lucru a salariatului.

Camera deputaților este for decizional pentru acest act normativ

Alte articole: Vaccinarea antigripală 2022. Ce trebuie să știi în acest sezon

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult