- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional

15 Nov, 18:04 • Anghel Valentin
Un campus ultramodern - dotat printre altele cu laboratoare, bibliotecă, facilități sportive, cantină și spații de relaxare - va fi funcțional, anul viitor, în satul Vulturești din județul Argeș, în cadrul unui proiect prin care asociația BookLand își propune să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde este mai multă nevoie: la sat.
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional

Sub deviza ”Pentru o Românie care învață meserie”, BookLand va deschide anul viitor, în satul Vulturești din Argeș, primul său campus preuniversitar profesional în sistem dual. Potrivit inițiatorilor acestui proiect, acest campus ”reprezintă o schimbare de paradigmă”.

”Pentru comunitatea locală, Campusul aduce soluții concrete, asigurând stabilitate economică, sustenabilitate și un viitor prosper pentru zeci de generații de tineri argeșeni. Începând din 2025, când își va deschide porțile, primii 300 de elevi din satele învecinate (pe o rază de circa 50 de kilometri) vor studia aici în primul an, urmând ca după completarea tuturor claselor capacitatea maximă să fie de peste 1.200 de elevi”, spun reprezentanții BookLand.

În campus, elevii vor beneficia de condiții ultramoderne de învățare pentru toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial, liceal și postliceal – și de toate facilitățile și dotările pentru a face performanță: săli de clasă ”în natură”, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar.

Viitorul campus va fi 100 la sută gratuit pentru toți elevii care vor urma cursuri acolo, după o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale. Se va asigura transport, două mese pe zi, uniforme, rechizite, manuale și cursuri extrașcolare. ”Campusul BookLand este un proiect incredibil pentru oamenii de sat, parcă prea frumos să se întâmple. Dar o dată ce se va întâmpla, va schimba mult din față actuală a vieții la țară. Așa cum spunea Victor Hugo: ʻcând construiești o școală, închizi niște pușcăriiʼ. Sau cum spun oamenii din Argeș ʻva avea lumea mai mult curaj să facă copii și să dăm un viitor vieții la țară, care are atât de multe beneficii de faptʼ”, spune Adina Vlad, managing partner Unlock.

Citește și Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante de la 1 ianuarie 2025

Inițiatorii proiectului mai spun că, prin acest campus, vor arăta ”cum educația exhaustivă formează caractere tari”. ”O zi în școala BookLand începe cu un mic dejun sănătos, cu ore susținute de dascăli pasionați, cu pauze pline de mișcare în aer liber, cu un prânz sănătos, cu afterschool în care vom face lecțiile, împreună contribuind și la bunul mers al campusului prin activități practice în bucătărie, livadă-grădina, în ferma de animale. Fiecare elev va avea responsabilități clare, dorindu-ne să le cultivăm respectul pe toate planurile. Manualele, rechizitele, transportul, uniformele școlare și accesul la diferite activități vor fi asigurate integral de noi. Vom funcționa ca o școală privată, însă cu zero taxe! Mai mult, vom plăti printre cele mai mari burse liceenilor, care vor face practică la operatorii economici cu care vom încheia parteneriate și unde tinerii vor învăța meserii. În misiunea asumată ne bazăm atât pe noi înșine – căci vom deschide întreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodări, cât și pe partenerii care ni s-au alăturat, investind în crearea unor condiții mai bune de învățătură pentru copiii de la sat. Căci binele făcut se întoarce!”, a declarat președintele asociației BookLand, Mihaela Petrovan.

Construcția Campusului BookLand a început în septembrie, odată cu punerea pietrei de temelie în prezența autorităților, sponsorilor, partenerilor și operatorilor economici care își vor găsi aici o pepinieră de viitori specialiști, dar și a comunității din Vulturești. Lucrările progresează rapid, astfel încât campusul să-și poată deschide porțile în septembrie 2025. Pentru BookLand, acesta este doar primul dintr-o rețea națională de campusuri școlare, lecțiile și bunele practici dobândite în Argeșul rural urmând să fie aplicate ulterior în fiecare județ, în beneficiul tinerilor de la sat.

La realizarea proiectului contribuie sute de companii care susțin misiunea BookLand. Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru acces la educație de calitate pentru elevii de la sat se pot alătura demersului donând doi euro lunar, printr-un sms cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

Citește și Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta

Urmărește Daily Business pe Google News