- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cardurile de energie au fost distribuite în peste 2 milioane de locuințe. Ministrul Marcel Boloș: „Jumătate de milion de familii și-au plătit deja facturile din bani europeni”

17 Mar, 10:45 • Bocioacă Bianca
Cardurile de energie au ajuns deja la peste două milioane de gospodării care fac parte din categoriile vulnerabile, iar românii au utilizat deja 155 de milioane de lei pentru plata facturilor la utilități din bani europeni.
Cardurile de energie au fost distribuite în peste 2 milioane de locuințe. Ministrul Marcel Boloș: „Jumătate de milion de familii și-au plătit deja facturile din bani europeni”

Cardurile de energie, de mare ajutor pentru mii de români din categoriile vulnerabile. În perioada 20 februarie – 16 martie a.c., 155 de milioane de lei au fost utilizați pentru plata facturilor la utilități. Au fost efectuate 500.000 de plăți, 88.000, adică 17,6%, dintre acestea prin mijloace electronice.

„La mai puțin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puși la dispoziție din fonduri europene pentru a-și achita facturile. Beneficiarii au la dispoziție trei metode de plată, pentru a achita repede și simplu facturile la energie.

Sunt 9.000 factori poștali și agenți cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, față de primele zile de utilizare a aplicației. Avem deja 88.000 astfel de plăți. 

Am încercat, împreună cu Poșta Română, să punem la dispoziția beneficiarilor toate informațiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului, iar pentru situațiile punctuale aceștia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966”, a precizatt ministrul Marcel Boloș, potrivit mfe.gov.ro.

Citește și: Marcel Boloș, anunț important despre cardurile de energie! Vestea este relevantă pentru 347.000 persoane

Cardurile de energie, distribuie în peste 2 milioane de carduri

Până la acest moment, 2.110.134 din cardurile de energie au ajuns la beneficiari, iar numărul lor va crește pe măsură ce anchetele sociale vor fi soluționate.

În scazul în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

  • reglementarea juridică a situației reale;
  • solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă pentru actualizarea listei.

De această măsură beneficiază aproximativ 4 milioane de români, bugetul total pentru acest program fiind de 2,8 miliarde de lei.

Acest ajutor se acordă în două tranșe, fiecare în valoare de 700 de lei, și poate fi folosit pentru achitarea următoarelor servicii și produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Plățile prin intermediul cardurilor de energie pot fi efectuate în perioadele:

  • Tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Citește și: Românii încearcă să fenteze sistemul! Ce au încercat să cumpere cu ajutorul cardului pentru energie

Cardurile de energie alocate ambelor tranșe pot fi utilizate până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv. Ajutorul nu poate fi folosit în afara termenului prevăzut.

MIPE a întocmit un ghid pentru situațiile speciale care pot fi întâmpinate în implementarea măsurii, pentru a veni în spijinul beneficiarilor, și poate fi accesat aici.

Poșta Română a pus la dispoziție o platformă pentru plățile online și o puteți accesa aici, iar ghidul pentru plata online a facturilor se găsește aici.

Cei care doresc mai multe informații despre cardurile de energie pot apela la call center-ul Poștei Române, la numărul 0319966.