- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este ţara cu cele mai mari pensii din lume. Diferenţă uriaşă faţă de România, care este statutul pensiilor speciale

02 Apr, 08:45 • Cornel Ghimeșan
Când vine vorba de pensii, există o mare discrepanță între România și cea mai fericită țară din lume. În timp ce media pensiilor în Finlanda atinge un impresionant nivel de 2.000 de euro pe lună, doar 2% dintre pensionari primesc sume mai mari de 5.000 de euro lunar. Aceste cifre sunt în contrast puternic cu situația din România, unde peste 10% din pensionari încasează pensii speciale.
Care este ţara cu cele mai mari pensii din lume. Diferenţă uriaşă faţă de România, care este statutul pensiilor speciale

Care este ţara cu cele mai mari pensii din lume. Diferenţă uriaşă faţă de România. Conform datelor furnizate de Centrul finlandez de pensii (ETK) și Kela, pensia medie lunară pentru finlandezi în 2023 a fost de 1.977 de euro, în creștere față de anul precedent. Deși această sumă reprezintă o resursă financiară considerabilă pentru majoritatea pensionarilor, puțin peste 60% dintre aceștia primesc pensii lunare sub 2.000 de euro, scrie EVZ.

Care este ţara cu cele mai mari pensii din lume

Un aspect semnificativ este reprezentat de diferența de gen în ceea ce privește pensiile: femeile finlandeze primesc în medie pensii mai mici decât bărbații. În 2023, femeile au primit în medie 1.779 de euro lunar, în timp ce bărbații au beneficiat de 2.216 de euro. Deși acest decalaj persistă de ani de zile, Finlanda se străduiește să echilibreze aceste discrepanțe.

O altă schimbare remarcabilă este reprezentată de scăderea numărului de persoane care primeau pensiile de invaliditate. În 2023, doar puțin peste 5% dintre finlandezii în vârstă de muncă au beneficiat de aceste pensii, în scădere semnificativă față de 7% înregistrat în 2013.

„Pensiile mari sunt încă rare”, a comentat planificatorul statistic ETK, Joonas Hautamaki, care a adăugat: „În 2023, de exemplu, aproximativ 2% dintre beneficiarii de pensie au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro în 2023. Majoritatea erau bărbați”.

Citeşte şi: Tot mai mulți șoferi renunță la mașinile electrice și se întorc la cele diesel: „Nu puteam parcurge decât aproximativ 5 kilometri pentru fiecare încărcare”

În contrast, aproximativ 10% dintre cei 4,7 milioane de pensionari din România primesc pensii speciale, multe dintre acestea fiind de câteva sute de ori mai mari decât pensiile obișnuite. În timp ce pensia medie lunară în România este de aproximativ 2.300 de lei (echivalentul a aproximativ 460 de euro), pensiile speciale pot ajunge și la peste 78.000 de lei lunar (echivalentul a aproximativ 15.600 de euro). Un număr de 4.767.424 de pensionari era înregistrat în decembrie 2023 în România, cu 1.581 persoane mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Citeşte şi: România a rămas cu depozitele de gaze pline pe jumătate la finalul iernii. Paradoxal, acest lucru va creşte facturile românilor cu 5-10%

Această discrepanță dintre cele două țări subliniază diferențele semnificative în politicile de pensii și nivelurile de trai între România și Finlanda. În timp ce Finlanda se străduiește să ofere pensii echitabile și să asigure o distribuție uniformă a veniturilor, România se confruntă încă cu provocări în asigurarea unui sistem de pensii sustenabil și echitabil pentru toți cetățenii săi.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult