- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt șoferii ce nu vor mai putea conduce pe teritoriul României. Lovitură uriașă!

10 Mar, 17:20 • Claudia Simion
Șoferilor care au permise de conducere străine le-ar putea fi interzis să conducă mașini pe teritoriul României, în anumite situații, conform noielor modificări ale regulamentului de aplicare a Codului rutier.
Care sunt șoferii ce nu vor mai putea conduce pe teritoriul României. Lovitură uriașă!

Când vorbim de un șofer cu permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă a fost condamnat de o instanță pentru abaeri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Printre modificările aduse Codului Rutier este vorba despre condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al căror permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Citește și Carburanți mai scumpi în România. Ce prețuri întâmpină șoferii atunci când vine vorba despre benzină și motorină

În cazul șoferilor cu permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a șofa pe teritoriul Româniai pe o perioadă de un an e stabilită de șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Dispoziția în ceea ce privește interdicția de a conduce mașini în țara noastră se emite la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească. Din acea perioadă de un an se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție, calculată pe zile pline, iar ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

Șoferilor le e comunicată interdicția de a conduce autovehicule în România, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din țară.

Citește și Greșeala făcută de majoritatea șoferilor din România. Cât de rapid riști să iei amendă de 5.800 de lei

“Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se precizează în regulament, potrivit avocat.net.

Dacă se întâmplă ca șoferul să nu aibă adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.