- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greșeala făcută de majoritatea șoferilor din România. Cât de rapid riști să iei amendă de 5.800 de lei

05 Mar, 15:01 • Bumbeneci Diana
Noile schimbări aduse Codului Rutier vin și cu amenzi puternice pentru români. Iată cum o simplă greșeală îți poate aduce o amendă de 5.800 de lei.
Greșeala făcută de majoritatea șoferilor din România. Cât de rapid riști să iei amendă de 5.800 de lei

Noul Cod Rutier din 2023 vine cu amenzi extrem de mari pentru toți șoferii din România care circulă fără ITP valabil. Persoana care deține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al mașinii are obligația de a verifica periodic data la care expiră ITP, altfel riscă o amendă usturătoare.

Cât de ușor poți lua amendă dintr-o singură mișcare

Înmatricularea autovehiculului este suspendată automat în momentul în care se constată că ITP-ul nu este valabil, agentul rutier va aplica două contravenţii: una pentru că se circulă fără ITP valabil şi încă una pentru că se suspendă înmatricularea. Conform Codului Rutier în vigoare, cele două amenzi cumulate pot avea valori cuprinse între 2.610 de lei şi 5.800 de lei, scrie e-juridic.ro, citat de RomâniaTV.

Toate autoturismele deținute de persoane fizice trebuie să aibă permanent un ITP valabil, iar acesta se înnoiește la fiecare doi ani. Autovehiculele care au o vechimae de 12 ani sau mai mult trebuie să treacă pe la verificare în fiecare an. De partea cealaltă, proprietarii de autoturisme noi trebuie să meargă la ITP o dată la trei ani.

Citește și: Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

Amendă ITP
Amendă ITP

Sunt reguli dure și pentru autoturismele care sunt destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune (în afară de cel al şoferului), cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului şoferului, mai mult de 8 locuri. În aceste cazuri trebuie să facă ITP-ul la fiecare şase luni (prima inspecţie se face după doar un an de zile, dar numai în cazul în care au fost noi la data primei înmatriculări în România).

Conducerea unei maşinii cu ITP-ul ieșit din termen reprezintă contravenţie, astfel că se sancționează cu o amendă între 9 şi 20 puncte. Cum punctul de amendă este de 145 lei, amenzile pentru un ITP care a expirat sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei. Cum expirarea ITP-ul duce automat la suspendarea înmatriculării, amenda crește cu încă 2.900 de lei, atât cât reprezintă sancțiunea pentru circularea cu o mașină a cărei înmatriculare este suspendată.

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Punctul de amendă trebuia să fie majorat la 300 de lei, după ce la începutul lunii ianuarie 2023 a crescut salariul minim pe economie, de la 2.550 lei brut la 3.000 de lei. Din cauza multiplelor discuții, în Guvern s-a decis înghețarea punctului de amendă la suma de 145 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, adică amenzi între 290 și 435 de lei;
  • Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, amenzi între 580 și 725 de lei;
  • Clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, amenzi între 870 și 1.160 de lei;
  • Clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei;
  • Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, amenzi de la 3.045 la 14.500 de lei;

Citește și: Cod rutier 2023. Avertisment pentru şoferi la început de an! Amenda pentru această contravenţie poate ajunge la 2.900 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult