- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Carnea de porc se va scumpi de sărbători? „Apare pe toate statisticile”. Românii au început deja să îşi facă provizii

21 Nov, 13:35 • stefan.vlad
Carnea de porc se va scumpi de sărbători? Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat cât ar urma să coste preparatul vedetă al sărbătorilor de iarnă, în timp ce românii au început deja să îşi facă provizii, de frica sumpirilor. A mai explicat că nu ar trebui să crească prețurile luna următoare, și asta deoarece cererea nu este deloc una mare.
Carnea de porc se va scumpi de sărbători? Apare pe toate statisticile. Românii au început deja să îşi facă provizii

Carnea de porc se va scumpi de sărbători? Chiar dacă există o dezbatere continuă despre calitatea cărnii de porc crescută în ogradă, față de cea din fermele mari, industriale, expertul spune că o variație de preț nu se justifică.

Carnea de porc se va scumpi de sărbători?

În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică.

În momentul în care vânzările sunt mici încep discount-urile pentru a vinde ceva în perioada aceasta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă.

Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu.

La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că ”noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii”, nu mi se pare o politică coerentă”, a afirmat Sorin Minea, potrivit DCNews.

Citește și: Cum poți face bani cu porcul crescut în propria curte. Ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal

Cât despre calitatea cărnii provenită de la suinele crescute la noi țară față de cele din fermele de peste hotare Sorin Minea argumentează că: ”Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, la ora actuală. Noi avem un deficit cronic în carnea de porc din cauza pestei porcine africane. Acoperim cam 20% din cerere. Mare majoritate a celor care vorbesc de porcul românesc nu sunt fermieri, sunt așa-numiții crescători particulari.

Alimentația pentru porcii crescuți în fermele industriale este dictată de legislația europeană, teoretic, carnea are același gust, diferența este dată de rasa porcului și greutatea lui. Un porc bătrân este mai gustos decât unul tânăr pentru că are altă calitate a fibrei.

Sunt anumite rase, unele sunt mai bune pentru grăsime, altele pentru carne. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă dar care poate nu sunt atât de calitativi iar alții care cresc mai lent și dau o carne mai bună, diferența este că un porc crescut în curte se sacrifică pe la 8 luni – 1 an, cel crescut industrial se sacrifică la 5 luni peste tot, deci este altă calitate.