- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cărți de identitate cu cip începând cu data de 1 Ianuarie 2024! Ce trebuie să știe romanii atunci când pleacă în Uniunea Europeană fără pașaport!

26 Dec, 11:16 • Oprea Alina
Anul 2024 vine cu foarte multe schimbări, printre care și o revoluție în ceea ce privește cartea de identitate cu Cip. Ce trebuie să știe românii despre acestea?
Cărți de identitate cu cip începând cu data de 1 Ianuarie 2024! Ce trebuie să știe romanii atunci când pleacă în Uniunea Europeană fără pașaport!

Odată cu anul 2024, va fi o adevarată revoluție în ceea ce privește cărțile de identitate.

Ai putea fi interesat și de: Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări

Noi cărți de identitate

Persoanele care intră în posesia acestor documente începând cu data de 1 Ianuarie 2024, trebuie să țină cont de faptul ca acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor fi dotate cu un Cip în care sunt stocate, electronic, datele personale ale titularului.

Carte identitate
Carte identitate

Este vorba despre nume, fotografie, data nașterii, cod numeric personal și amprente digitale.

Românii vor putea folosi noile cărți electronice de identitate în toate țările membre ale Uniunii Europene, dar și în statele care recunosc aceste cărți documente electronice, în loc de pașaport.

Românii încă nu sunt obișnuiți cu astfel de schimbări, iar autoritățile au luat în serios temerile unora dintre români cu privire la noile cărți de identitate pe baza de Cip.

Astfel, cei care refuză aceste documente vor putea face o cerere în urma căreia vor primi o carte de identitate clasică.

Cărțile care sunt nou eliberate și reprezintă alternativa la cele cu Cip, ar fi urmat, potrivit intenției inițiale a legiuitorului, sa poată fi folosite doar la nivel național.

Cele care sunt emise până la data de 31 Decembrie 2023, vor putea fi utilizate ca documente de călătorie pe durata valabilității lor.

Conform celor Comunicate prin prisma avocatnet.ro a semnalat însă un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, MAI, în baza căruia se elimină termenul de emitere de 31 decembrie 2023 în legătură cu valabilitatea, ca documente de călătorie, a cărților simple fără cip.

„Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…).”, conform celor Comunicate de Antena3.

Ai putea fi interesat și de: Vești noi pentru șoferi! RAR introduce sistemul de programări pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului