- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa de Pensii calcă în picioare noua lege care a intrat în vigoare! Seniorii sunt păcăliți pe față de către funcționarii publici

06 Jul, 13:33 • Constantin Cristina
Noua lege prin care instituțiilor publice le este interzis să mai ceară cetățenilor dosare cu șină este încălcată de către Casa de Pensii. Pensionarii sunt păcăliți pe bandă rulantă.
Casa de Pensii calcă în picioare noua lege care a intrat în vigoare! Seniorii sunt păcăliți pe față de către funcționarii publici

Casa de Pensii nu aplică legea care a intrat în vigoare, la 4 iulie și le interzice autorităților pubșice centrale și locale să le mai solicite românilor dosare cu țină, a anunțat antena 3 CNN.

Așadar, instituția nu respectă Legea nr. 9/2023 și continuă să le ceară cetățenilor dosare cu șină, când, de fapt, aceștia ar trebui să beneficieze de gratuitate. Tot în cadrul acestei legi, funcționarilor de la ghișeu le este interzis să mai ceară oamenilor copii la xerox după cartea de identitate sau alte documente.

Vezi și: Modernizări puternice în instituțiile de stat! Dosarul cu șină dispare, iar copiile actelor nu vor mai fi necesare

Casa de Pensii calcă în picioare noua lege care a intrat în vigoare! Seniorii sunt păcăliți pe față de către funcționarii publici

Potrivit sursei citate, angajații de la Casa de Pensii trimit pensionarii să-și xeroxeze buletinul și alte documente la un copiator aflat la colțul străzii. Deși instituțiile publice sunt obligate prin lege să asigure fotocopierea documentelor pentru cetățeni, aceștia nu o fac.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligația de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Prevederile prezentului alineat nu se aplică pentru actele, cererile sau formularele emise de autoritățile și instituțiile publice centrale”, potrivit noii legi.

legea care interzice dosarul cu șină
legea care interzice dosarul cu șină

Ce spune legea

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, se precizează în actul normativ citat.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligația de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Prevederile prezentului alineat nu se aplică pentru actele, cererile sau formularele emise de autoritățile și instituțiile publice centrale”, se precizează în noua lege.

Alte articole: România a renunțat la dosarul cu șină și copii ale actelor oficiale DOAR pe hârtie. Funcționară ANAF: ”Nu mă interesează pe mine asta!”