- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a crescut prețul la ouă în magazine chiar înainte de Paște. Este de necrezut! 

01 May, 09:01 • Fundeanu Madalina
Scumpiri pe bandă rulantă în magazine! Iată cât au ajuns să coste ouăle chiar înainte de Paște.
Cât a crescut prețul la ouă în magazine chiar înainte de Paște. Este de necrezut! 

Paștele este tot mai aproape, iar românii sunt deja preocupați cu pregătirea mesei de sărbători, din cauza scumpirilor pe bandă rulantă. Experții atrag atenția că prețurile vor continua să crească pe măsură ce sărbătorile se apropie. Iată cât de mult s-au majorat prețurile la ouă în magazine, potrivit Ziare.com.

Prețurile la ouă explodeză înainte de Paște

Românii care obișnuiau să se bucure de mese festive de Paște vor fi mai precauți anul acesta când vine vorba de cheltuirea banilor. În ciuda că Guvernul a impus plafonări pentru produsele de bază, prețurile alimentelor au înregistrat creșteri constante în ultima vreme. Astfel, românii vor evita exagerările din trecut.

Cu doar câteva zile înainte de Paște, ouăle sunt vândute la poarta fermei cu aproximativ 40-50 de bani, deoarece cererea este mai mică, iar producătorii se văd nevoiți să scadă prețurile. Pe de altă parte, pe rafturile magazinelor, prețul unui ou este între 1,1 și 1,3 lei. Potrivit sursei citate, prețul mediu al unui ou la producătorii din România este de 70 de bani.

„Sunt scheme speculative ale retailerilor. Diferența de preț nu se regăsește nici măcar în transport. Supermarketurile au o formulă de calcul foarte interesantă. Ei nu merg pe adaos comercial de 10%, 15%, 20%. Ei merg pe marjă de profit!”, a declarat Leonard Constantin Stafie de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă Iași, potrivit sursei citate.

În țara noastră sunt consumate aproximativ 90 de milioane de ouă în fiecare lună, însă consumul crește cu aproximativ două treimi în lunile cu o sărbătoare importantă. Așadar, în jur de 150 de milioane de ouă vor fi vândute de Paște.

Citește și: Românii își vor primi pensiile înainte de Paște. Ministerul Muncii anunță data la care pensionarii vor încasa banii

ouă
ouă

Cât costă un kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor

Comercianții au pus deja la dispoziția clienților carne proaspătă de miel la vânzare și și-au pregătit agenda pentru rezervările de Paște. Românii, însă, au avut parte de un șoc când au văzut prețurile.

Potrivit Antena 3 CNN, un kilogram de miel la carcasă este vândut în piețe cu aproximativ 55 de lei, iar organele de miel folosite la drobul de Paște se cumpără și ele cu 30 de lei pe kilogram. De asemenea, pastrama de berbecuț ajuns să coste chiar și 50 de lei pe kilogram.

Doar în ultimul an, prețul la carne a crescut cu 10%, conform Institutului Național de Statistică, însă cele mai mari scumpiri au fost la carnea de porc și de miel.

Un român consumă, în medie, aproximativ trei kilograme de carne de miel sau de oaie pe an, iar cererea crește de Paște, deoarece, conform tradiției, în această perioadă se consumă și carne de miel.

În acest moment, mielul viu este vândut la ferme cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar specialiștii estimează că prețul va crește la aproximativ 30 de lei pe măsură ce se apropie Paștele.

Vezi și: Ciocolata, produsul care se scumpește în perioada sărbătorilor de Paște. Ce dulciuri se vând cel mai bine