- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât au cheltuit turiștii străini în România în 2022?

16 Dec, 20:23 • Cornel Ghimeșan
În primele nouă luni ale anului, peste 1,1 milioane de străini au trecut granița în România, fie în interes de serviciu, fie pentru vacanță. Turiștii au lăsat la noi în conturi peste 3 miliarde de lei, conform unui raport publicat de INS.
Cât au cheltuit turiștii străini în România în 2022?

Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,167 milioane, în primele nouă luni ale anului, cheltuielile acestora însumând 3,157 miliarde de lei, în medie 2.704 lei/persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor, scrie Agerpres

Cât și cum au călătorit turiștii străini in România?

Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,7% și cele pentru cumpărături 14,2%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,3%, cheltuielile pentru cumpărături 16% și cele în restaurante și baruri 15,2%.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 44,4% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turiști, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare și autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Alte articole: Surpriză pe piața auto în primele 11 luni din 2022: Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 7%, iar cele electrice au avansat cu 57,7%

Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 57.000, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 80,1% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,9% pe cel profesional. Turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,8% din total).

Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (51,5%), avionul (19,7%), autocarul și autobuzul (3,8%) și alte mijloace de transport (25%). Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) și cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (12,7%).

De asemenea, datele INS arată că numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective, în al treilea trimestru al acestui an, a fost de 536.900, cheltuielile acestora însumând 1,510 miliarde de lei (în medie 2.812,5 lei/persoană). Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 57,7% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 46,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 42,3% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,4%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,8% și cele pentru cumpărături 13,8%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,8%, cheltuielile pentru cumpărături 16,5% și cele pentru restaurante și baruri 15,1%.

Cât au cheltuit turiștii străini în România în 2022?
Cât au cheltuit turiștii străini în România în 2022?

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 45,1% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 35,5% și-au organizat singuri sejurul, 12,2% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei (de exemplu sindicat), în timp ce 7,2% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 73,5% din numărul total de turiști, în timp ce 16,9% au utilizat autoturisme proprii, 5,7% autocare și autobuze, iar 3,9% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 29.000, cheltuielile acestora în România fiind de 28,6 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 82,7% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 17,3% pe cel profesional. Turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (66,4% din total).

Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (46,9%), avionul (20,0%), autocarul și autobuzul (4,7%) și alte mijloace de transport (28,4%). Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (30,6%), cheltuielile pentru cazare (30,5%), cheltuielile pentru transport (16,9%) și cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (14,5%).

Citește și: Municipalitatea Tulcea ia bani din PNRR pentru proiecte de reabilitare termică. Peste 15,5 milioane de euro vor fi investite în 19 blocuri, un liceu şi o grădiniță

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult