- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă astăzi alimentele de bază. Românii vor rămâne dezamăgiți: prețurile au rămas neschimbate în unele magazine

01 Aug, 15:20 • Lupu Alexandra
Câți bani trebuie să dea românii în marile magazine pentru alimente. Primele diferențe de prețuri la produsele de la raft.
Cât costă astăzi alimentele de bază. Românii vor rămâne dezamăgiți: prețurile au rămas neschimbate în unele magazine

Odată cu intrarea în vigoare a plafonării adaosului comercial, românii ar trebui să vadă prețuri mai mici la raft la alimentele de bază. Pe de altă parte, Guvernul are de gând să crească TVA-ul, motiv pentru care reducerile efective, adică cele de la raft, s-ar putea să nu se simtă foarte tare la buzunar, informează observatornews.ro.

Cât costă astăzi alimentele de bază

Reporterul Observator Mădălina Chițac a explicat că în momentul de față, diferențele între prețuri la alimentele de bază sunt nesemnificative. Drept exemplu, 1 kilogram de zahăr costa săptămâna trecută 5 lei și 49 bani.

Astăzi, românii îl cumpără pentru 4 lei și 79 de ani. Reportul a precizat că, în urma unui experiment, a putut constata că prețurile au rămas neschimbate pentru multe dintre produsele de la raft, într-un mare lanț de magazine din întreaga țară. Săptămâna trecută, un litru de ulei costa 6.99 lei.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Lista magazinelor din România în care alimentele sunt mai ieftine. Unde trebuie să meargă românii la cumpărături

Produsul este găsit astăzi la același preț. Așa se întâmplă și dacă vorbim despre lapte: săptămâna trecută costa 4.89 lei, iar acum prețul este neschimbat. Pentru o cutie cu 10 ouă, românii scoteau din buzunare în jur de 10 lei săptămâna trecută. Astăzi, produsul a dispărut de la raft într-un mare lanț de magazine din țară. În locul lui a apărut o caserolă cu 30 de ouă, pentru care retailer-ul nu este obligat să aplice vreun discount.

Concluzia este că fiecare lanț de magazine aplică legea așa cum vrea, iar românii nu găsesc neapărat prețuri mai mici la alimentele de bază. Conform Ordonanței de Urgență intrată în vigoare, adaosul comercial nu ar trebui să fie mai mare de 20 de procente pentru retailer și 20 de procente pentru procesatori. Mai mult decât atât, distribuitorilor li s-a stabilit un adaos comercial de 5%.

Există și sancțiuni în acest sens. Consiliul Concurenței a început de astăzi verificările pentru a vedea dacă magazinele din țară respectă sau nu ordonanța, mai exact, dacă au ieftinit sau nu produsele de bază. Lanțurile de magazine care nu respectă legea pot primi o amendă cuprinsă între 100.000 și 2 milioane de lei.

Alimente
Alimente

Ordonanța de Urgență intrată în vigoare arată că românii vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial pentru următoarele produse:

  • pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  • făină albă de grâu „000” 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  • carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  • carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.

Citește și despre: Încep verificările în magazine! Marcel Ciolacu trimite Consiliul Concurenței să verifice dacă au scăzut prețurile la alimente. „Vom face o analiză comparativă”