- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă să renovezi un apartament în 2023. Ce prețuri practică meseriașii vara aceasta

10 Jun, 18:46 • Andrei Alina
Dacă intenționezi să-ți renovezi apartamentul anul acesta trebuie să știi că aproape toți meseriașii și furnizorii de materiale de construncții și-au mărit prețurile. Mai mult, unii spun că pregătesc noi scumpiri în următoarele luni.
Cât costă să renovezi un apartament în 2023. Ce prețuri practică meseriașii vara aceasta

Patru din cinci meșteri în construncții și renovări și-au mărit prețurile în ultimul an. Cei care și-au scumpit cel mai mult serviciile au fost constructorii, companiile de renovări și hidroizolaţii.

Două treimi dintre meșterii care și-au mărit prețurile (în total 77,8%) au menționat ca motiv creșterea prețurilor la materii prime și materiale (68%). Jumătate dintre ei au justificat majorările de prețuri prin creșterea costurilor de electricitate și combustibil (53,5%). Aproape un sfert (23,8%) a mărit prețurile pentru că așa a făcut și concurența.

Doi din cinci meșteri vor majora prețurile în următoarele trei luni. Printre ei, cele mai multe sunt companiile de renovare și adaptare (trei din patru) și companiile de construcții de case (puțin peste jumătate), potrivit necesit.ro.

Citește și: Salariu de 6.400 de lei pe lună refuzat de români. „Ai găsit proşti?” / „Proşti nu găsim. În schimb găsim leneşi şi incompetenţi”

 

Cât costă să renovezi o casă în 2023

Aproape un sfert (21%) dintre firmele de renovare apartamente nu și-au majorat prețurile în ultimul an. Mai puțin de una din zece firme (8,33%) a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Puțin peste una din zece (10,67%) au crescut prețurile cu 10-20%. Un sfert dintre aceste firme au crescut prețurile cu 20-30%, în timp ce un alt sfert a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

Citește și: Meseriașii au printre cele mai mari salarii din România. Câți bani câștigă lunar un instalator, electrician sau vopsitor

Prețul actual pentru renovarea unui apartament la cheie: 2.300 lei/mp

În ultimul an, aproximativ un sfert dintre zugravi nu și-au mărit prețurile. În același timp, aproape o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, 30% dintre zugravi au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape o cincime au mărit prețurile cu mai mult de 20%.

Prețul actual al zugrăvirii cu vopsea albă, două straturi: 7 lei/mp