- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă să-ţi montezi cauciucuri de iarnă. Ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă

24 Nov, 12:00 • Andrei Alina
Vremea continuă să se răcească, iar meteorologii anunţă ploi, ninsori şi intensificări ale vântului în mai multe zone din ţară în următoarele zile. În aceste condiţii, şoferii care pleacă la drum trebuie să-şi echipeze maşinile de iarnă. Cauciucuri de iarnă, lopată, lichid de parbriz rezistent la îngheţ, sare şi lanţuri sunt doar câteva dintre obiectele care nu ar trebui să le lipsească şoferilor în această perioadă.
Cât costă să-ţi montezi cauciucuri de iarnă. Ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă

Codul rutier prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circulaţi cu maşina pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau ploi, indiferent de data din calendar. În caz contrar, șoferii prinși fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi consistente, iar după accident nu vor fi despăgubiţi.

 

Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă ca să nu iei amendă

Pentru perioada rece în care temperaturile scad mult şi apar ninsorile, anvelopele marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow) sunt recomandate şi vă scapă de amenzi.

Citeşte şi: Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă ca să nu iei amendă. Atenţie şoferi!

„TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Citeşte şi: Cod rutier 2023. Amenzi duble de la 1 ianuarie 2023. Cât vor ajunge să scoată din buzunar conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie

 

Cât costă să montezi cauciucuri de iarnă pe maşină

Anvelopele de iarnă s-au scumpit în ultima perioadă cu 10-15%, prețurile pornind de la 125 de lei/bucată, adică pentru un set complet, șoferii vor plăti minim 500 de lei. Prețurile pot ajunge la 2.000 de lei pentru o singură anvelopă, potrivit Romaniatv.net.

 

La Auto Soft în Băneasa, un schimb de cauciucuri porneşte de la 175 lei şi poate ajunge şi la 600 lei în funcţie de maşină, dimensiunea roţilor.