- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod rutier 2023. Amenzi duble de la 1 ianuarie 2023. Cât vor ajunge să scoată din buzunar conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie

16 Oct, 00:00 • Anghel Oana
Cod rutier 2023. Valoarea punctului de amendă ar putea creşte de la 145 de lei la 300 de lei, dacă Guvernul nu decide şi în acest an o plafonare.
Cod rutier 2023. Amenzi duble de la 1 ianuarie 2023. Cât vor ajunge să scoată din buzunar conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie

Cod rutier 2023. Creşterea punctului de amendă va atrage după sine majorarea amenzilor de circulație, deoarece legea prevede raportarea punctului de amendă la salariul minim.

Cod rutier 2023. Amenzi duble de la 1 ianuarie 2023

În momentul de faţă, punctul de amendă se calculează în raport cu salariul minim brut din 2017, care era de 1450 de lei. În prezent, salariul minim brut a ajuns la 2550 de lei și se ia în calcul majorarea acestuia la 3000 de lei de la 1 ianuarie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Muncii Marius Budăi, liderul PSD Marcel Ciolacu, aceasta urmând să fie oficializată după terminarea proiectului de buget pe anul viitor. În aceste condiții, este probabil ca, din 2023, punctul de amendă să ajungă la 300 de lei.

În prezent, amenda maximă pentru persoanele fizice care încalcă regulile de circulaţie este de 4.460 de lei, iar pentru persoanele juridice de 22.300 de lei.

Categorii de amenzi prevăzute în codul rutier

Codul rutier prevede mai multe clase de amenzi, după cum urmează:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Citeste si Cine sunt românii care vor primi al 13-lea salariu. Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă drepturile acestor angajaţi

Ce amenzi riscă şoferii care nu-şi schimbă anvelopele cu cele de iarnă

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Potrivit legii, maşina trebuie dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”, prevede art.102, alin. 1, punctul 28.

Citeste si Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere

Anvelopele de iarnă, mai scumpe cu 20%

Specialiștii din domeniu sfătuiesc șoferii să își achiziționeze anvelopele de iarnă cât mai repede, întrucât prețul de achiziție la distribuitor se schimbă rapid.

Sezonul acesta, șoferii cumpără anvelope de iarnă cu aproximativ 20% mai scumpe, iar prețurile vor mai crește, sunt de părere specialiștii. Mai mult va costa și manopera, din cauza facturii la energia electrică.

„Deocamdată putem vorbi doar despre anvelopele de iarnă, la care a crescut prețul în medie cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. La anvelopele de vară vom afla ce prețuri vor fi pentru anul viitor abia prin noiembrie, decembrie. Au crescut prețurile în special din cauza creșterii prețului la energie”, spune Sălăjan Violin, distribuitor de anvelope, potrivit Digi24

„Momentan lucrăm pe tarifele de anul trecut, am avut o modificare la început de sezon, la nivel de 3-5 lei, dar în funcție de utilități și de cuantumul acestora, este posibil ca manopera, începând cu noiembrie, să se modifice”, spune Stelian Colcescu, șef al unui service auto, potrivit aceleiaşi surse.