Primii producători au început deja să vândă recolta în piețe precum Moghioroș și Drumul Taberei. Prețurile variază între 25 de lei pe kilogram pentru fructele mai mici și 35 de lei pentru cele de dimensiuni mari, cu aspect perfect. În comparație, căpșunile din Grecia se vând cu 10–15 lei kilogramul, însă majoritatea cumpărătorilor aleg tot varianta românească.
„Domnule, astea din Grecia n-au niciun gust. Mănânci ca să mănânci, nicio savoare. În schimb, astea românești sunt altceva. Dai un ban, dar stai în față”, a spus Maria, o doamnă care a cumpărat căpșuni de 30 de lei kilogramul.
Citește și Lovitură pentru proprietari! Noua taxă obligatorie pentru apartamente și case, introdusă oficial
Producătorii spun că recolta de anul acesta e bună, cu toate că vremea capricioasă de la începutul primăverii a dus la cheltuieli uriașe.
„Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem? Totul s-a scumpit. Costă producția, tratamentele, oamenii, transportul… Noi oferim calitate”, a spus o vânzătoare venită cu marfă proaspătă din județul Călărași.
Conform datelor oficiale, consumul anual de fructe pe cap de locuitor în România a scăzut cu 3,1 kg în 2022 față de anul precedent. Mai grav, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul zilnic de fructe și legume: doar 2% dintre români respectă recomandarea de cinci porții pe zi, în timp ce în Irlanda și Olanda procentul ajunge la 33%, respectiv 30%.
Datele Institutului Național de Statistică arată că prețul fructelor proaspete a crescut cu 13,73% în ultimele luni. Comparativ cu septembrie 2024, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fructe proaspete (7,88%), urmate de alte legume și conserve de legume (4,02%) și conserve din fructe (2,94%), conform Forbes.