- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât mai costă un apartament cu 3 camere în Capitală. Diferențe colosale de preț, în comparație cu Brașov sau Cluj

08 May, 09:21 • Lupu Alexandra
Cât costă apartamentele cu 3 camere în marile orașe din România. Iată care sunt diferențele de preț înregistrate.
Cât mai costă un apartament cu 3 camere în Capitală. Diferențe colosale de preț, în comparație cu Brașov sau Cluj

Prețurile apartamentelor cu 3 camere din Capitală înregistrează o nouă creștere, mai exact, de 0.2% în aprilie 2023 față de martie. Concret, vorbim despre un avans de 250 euro, ajungându-se la suma de 109.500, potrivit unei analize elaborate de zf.ro, alături de o companie de consultanță imobiliară.

Cât costă un apartament cu 3 camere în România

Prețurile apartamentelor cu 3 camere din Capitală au prins avans, astfel, românii trebuie să scoată din buzunare cel puțin 109.500 euro pentru o astfel de locuință, așa cum reiese din analiza făcută de sursa citată, alături de o companie de consultanță imobiliară, SVN România. În comparație cu aprilie 2022, sumele cerute au urcat în medie cu 1.7% (1.850 euro). Pe de altă parte, piața a ajuns la cea mai ridicată medie de după 2008 – 109.500 euro. În ianuarie 2022, ritmul anual de creștere era de 7%, iar în mai și iunie urca spre 9.4%.

„Evoluţia anuală a preţurilor apartamentelor finalizate înainte de 1990 în Bucureşti este la graniţa dintre creştere şi scădere.

Practic, orice schimbare lunară de 2-3 mii de euro în preţul mediu de listare dintr-o zonă poate duce media generală pe creştere sau scădere.

Deocamdată suntem pe o zonă de platou şi rămâne de văzut ce vor aduce lunile de vară”, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Citește și despre: Un dezvoltator imobiliar român pregătește un proiect inovator în București. Valoarea investiției depășește suma de 120 milioane de euro

Pentru români, accesul la finanțare pentru un apartament cu 3 camere rămâne cea mai mare problemă. Totul se întâmplă în ciuda faptului că indicele SVN de accesibilitate a achiziționării unei locuințe se află la cel mai înalt nivel din istorie, de aproximativ 7,4 ani necesari pentru a achiziționa un apartament nou cu două camere în Capitală, comparativ cu 8,4 ani în 2022. În trimestrul 1 din 2023, numărul tranzacțiilor cu locuințe a fost mai mic (-23%) față de perioada similară din 2022.

Apartament
Apartament

Drumul Taberei și Iancului sunt zonele din Capitală care au înregistrat creșteri peste două procente în privința prețului de vânzare a unui apartament cu 3 camere, în aprilie față de martie 2023, în timp ce alte 5 zone înregistrează scăderi. Totuși, diferențele de costuri sunt unele colosale, în comparație cu Brașov sau Cluj.

Conform datelor prezentate de imobiliare.ro, un apartament cu 3 camere costă între 58.000 euro în Brașov, în zona Florilor, respectiv 500.000, în zona Centrul Istoric. Pe de altă parte, un apartament cu 3 camere costă între 69.900 euro în Cluj, zona Dambul Rotund, respectiv 660.000, zona Calea Turzii.

Vezi și: Proiect inedit în 2023. Un timișorean a ales să deschidă o afacere cu microplante într-o zonă cu mare potențial imobiliar din Timișoara. „Inițial, businessul a pornit pentru HoReCa”