- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât o să faci cu trenul între București și Brașov? După modernizarea segmentului Predeal-Brașov cursa ar putea dura mai puțin de 2 ore!

22 Jan, 13:30 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru persoanele care călătoresc cu trenul, în special, pentru cei care circulă pe ruta București-Brașov. După ce segmentul dintre Predeal-Brașov va fi modernizat, această cursă ar putea dura mai puțin de 2 ore.
Cât o să faci cu trenul între București și Brașov? După modernizarea segmentului Predeal-Brașov cursa ar putea dura mai puțin de 2 ore!

Drumul cu trenul ar putea deveni mai plăcut și mai rapid. Odată cu modernizarea secțiunii Predeal-Brașov, călătoria cu trenul de la București la Brașov se va scurta cu aproximativ 18 minute, au declarat pentru Economica.net reprezentanții CFR SA. În momentul de față, cel mai rapid tren parcurge această rută, dintre cele două orașe în două ore și 13 minute, potrivit informațiilor din Mersul Trenurilor.

Alte articole: Peste 87 de milioane de euro blocați pe plaja din Eforie. Lucrările de extindere a plajei au fost sistate din cauza unei epave din mare

„În raport cu scenariul de referință, situația existentă din teren, între cap Y Bușteni și cap X Brașov Călători, timpii de mers au fost reduși pentru trenurile tip InterRegio, cu aproximativ 18 minute. După modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov, în funcție de rangul trenului, de numărul de opriri și de durata acestora, timpii de parcurs între București Nord și Brașov s-ar putea reduce cu această durată, de aproximativ 18 minute, față de situația din prezent”, au spus reprezentanții CFR SA.

Studiul de fezabilitate urmează să fie predat la noul termen declarat de prestator, respectiv la 7 iunie 2023. În răspunsul dat jurnaliștilor de la publicația mai sus menționată, oficialii companiei au declarat că până acum nu există acte adiționale încheiate conform cărora temenul să fie prelungit, în consecință, data de predare a studiului de fezabilitate rămâne cea amintită mai sus.

Aceștia au mai adăugat faptul că, după aprobarea studiului de fezabilitate, CFR S.A. va  urmează să demareze cu „celeritate” procedurile pentru achiziția proiectării și execuției lucrărilor.

În data de 22 decembrie 2022 a avut loc evenimentul de prezentare a variantei optime selectate din punct de vedere tehnico – economic, potrivit informațiilor de pe site-ul CFR SA.

Studiul de fezabilitate pentru ruta de tren București-Brașov

În cadrul studiului de fezabilitate au fost identificate și analizate șase opțiuni, fiind selectată opțiunea A3 care include construirea unui tunel cu lungime de 9,80 km proiectat între granița Azuga/Predeal și Timișul de Sus, cea mai realistă și mai echilibrată din punct de vedere al costurilor, beneficiilor și riscurilor de implementare:

  •  cel mai bun raport cost – beneficii (3.53)
  •  cea mai bună rată internă de rentabilitate economică (15.65%)
  •  riscuri de investiție/implementare mai mici în raport cu celelalte opțiuni noi de traseu (lucrări de consolidări, hidrotehnice, mediu, drumuri, exproprieri etc)
  •  asigură capacitatea de circulație similar cu restul opțiunilor declivitate maximă 18.50 ‰ care permite cel mai mare tonaj maxim admis pe aparat de tracțiune de 30 tone (1345 tone, cu 74% mai mult decât in situația existentă)
  •  viteza efectivă pentru trenurile de marfă de 91,34 km/h și de 93,35 km/h pentru trenurile de călători
Trenul București Brașov va fi cu 18 minute mai rapid
Trenul București Brașov va fi cu 18 minute mai rapid

Costul minim estimat al investiției este de 963 de milioane de euro, se mai arată pe site-ul CFR SA. Societatea a semnat pe 21 august 2020 contractul de „Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov” cu asocierea Egis România – Egis Rail SA – Italrom Inginerie Internațională SRL. Valoarea contractului este de 14,199 de milioane de lei, fără TVA. Sursa de finanţare este din fonduri CEF 2014 – 2020.

Ordinul de începere a fost emis pe 7 septembrie 2020, durata de implementare inițială a contractului fiind de 23 de luni de la ordinul de începere, potrivit informațiilor de pe pagina CFR dedicată proiectului.

Modernizarea liniilor București – Craiova, Ploiești Triaj – Focșani și Predeal – Brașov se situează pe primele trei locuri pe lista proiectelor prioritizate din Programul Feroviar al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Citește și: Vești uriașe pentru pensionari! Pensii mai mari cu 10% pentru o anumită categorie. Cine sunt românii care se încadrează?

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult