- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câte mii de euro pe lună costă o școală privată în România, în 2024. Părinții au început să-și mute copiii la stat

10 Apr, 13:48 • Bocioacă Bianca
Tot mai mulți părinți aleg să-și transfere copiii de la școlile private în cele de stat, iar costurile uriașe nu reprezintă singurul factor care influențează deciziile acestora. Iată cât te costă în 2024 să îți trimiți copilul la o școală privată.
Câte mii de euro pe lună costă o școală privată în România, în 2024. Părinții au început să-și mute copiii la stat

O școală privată nu e întotdeauna cea mai bună opțiune, iar de asta și-au dat seama și părinții care au ales să-și mute copiii la școlile de stat. Fie că nu reușesc să facă față financiar sau caută altfel de profesori și un mediu diferit, românii care și-au înscris copiii la unități de învățământ private au început să îi transfere la stat, în număr cât mai mare.

Conform unui raport al ministerului educației, pentru anul școlar 2022 – 2023, peste 136 de mii de elevi și preșcolari învață în școli priate în timp ce în cele publice sunt peste 2,8 milioane.

Citește și: Taxa la o școală privată din București costă și peste 10.000 de euro pe an. Cât trebuie să scoată din buzunar părinții care vor o educație aleasă pentru odraslele lor

Raluca Zah, mama a doi băieți gemeni, și-a înscris copii la o școală privată din Maramureș. După doar trei luni în clasa pregătitoare de acolo, părinții au decis să îi transfere într-o unitate de învățământ de stat. Educația copiilor costa 3.000 de lei pe lună.

„Alegerea şcolii pentru noi a fost poate una dintre cele mai rele alegeri de când avem copiii. mi s-a părut că le decid soarta. Concluzia noastră e că poţi să ai un dascăl bun la o şcoală mai puţin bine văzută şi un dascăl mai puţin bine văzut la o şcoală foarte bine văzută, cumva dascălul trebuie ales nu școala”, a declarat Raluca Zah, potrivit stirileprotv.ro.

De la începutul anului școlar, în Maramureș au fost peste 80 de transferuri din sistemul de învățământ privat în cel de stat, din toate ciclurile de studiu.

„Putem să ne gândim la criteriul financiar. Există calitate şi în şcolile de stat, iar rezultatele ar trebui să fie acelaşi”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general IPJ Maramureș.

Citește și: Ghiozdanele de tip troler, interzise în școli. Cine și de ce a impus această lege

Cât costă o școală privată

Unii părinți spun că nu doar costurile sunt o problemă. O mămică și-a înscris fetișa de trei ani la o creșă privată din Cluj, dar după două luni a mutat-o la stat.

„Inițial am avut așteptări. Programă din străinătate adusă, că ar oferi ceva mai bun decât sistemul de stat, ori, din păcate am observat că nu ar fi așa”, a declarat Alexandra, mama fetiței.

„În acest an școlar am avut de la mai multe școli din mediul privat elevi transferați. Dacă sunt condiții, să zicem, aproape la fel de bune și pe partea de logistică, instrumente ajutătoare, mijloace didactice.. putem, cred, să ne comparăm pe partea asta de dotări cu școlile private”, a declarat Carmen Prigoană, director la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca.

Taxele la școlile private pot depăși suma de 50.000 de lei pe an. Potrivit raportului „Starea învățământului preuniversitar pentru anul școlar 2022 – 2023”, al Ministerului Educației, cei ma mulți dintre copiii înscriși la o școală privată sunt preșcolari – peste 41.000.