- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoriile de angajați pentru care se majorează salariile cu 75%. Vor avea venituri duble în 2023

05 Feb, 09:23 • Claudia Simion
Se schimbă regulile. MAI reglementează condițiile în care se majorează salariile cu 75% pentru munca suplimentară prestată de militari și polițiști în 2023.
Categoriile de angajați pentru care se majorează salariile cu 75%. Vor avea venituri duble în 2023

Se majorează salariile pentru bugetarii care poartă uniformă. Guvernul a actualizat salariul deținut de personalul militar, respectiv poliţişti sau poliţişti de penitenciare.

Nu e singura veste bune pentru ei. Așa cum s-a stabilit în 2022, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti ce-și desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor beneficia, în cazul muncii suplimentare care nu poate fi compensată cu timp liber, de o creștere cu 75% a soldei sau a salariului de funcţie. Acum, printr-un proiect de ordin pus miercuri în dezbatere publică, MAI vrea să stabilească modul exact în care se va stabili majorarea salarială, inclusiv activitățile specifice pentru care se acordă aceasta.

S-a decis, prin OUG 168/2022, ca munca suplimentară prestată anul acesta peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, să fie răsplătită cu o majorare de 75% din solda sau salariul de funcţie, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Citește și Românii sunt luați în vizor de ANAF! Vor avea loc verificări severe. Proiectul de ordin este în dezbatere

Legea spune că majorarea poate fi posibilă numai dacă compensarea prin ore libere plătite nu se face în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

MAI stabilește regulile acordării acestei majorări salariale prin proiectul de ordin aflat în dezbatere. Actul normativ stabilește că personalul cu statut special este reprezentat de cadrele militare în activitate, poliţiştii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate din unităţile MAI.

Condițiile în care se majorează salariile

În document e trecută și lista activităților din domeniile amintite pentru care se poate acorda majorarea salarială, atunci când e vorba de munca suplimentară care nu poate fi comensată cu timp liber. Vor fi considerate activităţi deosebite pentru care se va putea acorda majorarea cele care se vor desfășura într-una dintre următoarele condiții:

  • au un grad ridicat de risc asupra integrităţii fizice, sănătăţii sau vieţii personalului implicat;
  • au un grad ridicat de complexitate şi dificultate;
  • presupun intervenţia specializată în funcţie de nivelul de urgenţă şi/ sau gravitate al situaţiei/ evenimentului;
  • la creşterea capacităţii operaţionale a unităţii, precum şi în situaţii de catastrofe, calamităţi, tulburări de amploare ale ordinii şi siguranţei publice ori alte asemenea evenimente.

Citește și Ministrul Mediului anunță câți bani vor scoate primăriile din păduri în 2023

Condiția e ca prestarea muncii suplimentare să fie dispusă de șeful ierarhic, în scris, și să nu fie depășite 180 de ore anual sau, în cazuri speciale, 360 de ore anual.

Majorarea se va plăti personalului cu statut special dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • există ordinul sau dispoziţia şefului ierarhic de prestare a muncii suplimentare în format fizic. În situaţiile care implică desfăşurarea de urgenţă a muncii suplimentare, ordinul sau dispoziţia şefului ierarhic poate fi comunicat(ă) şi verbal, dar cu obligaţia de a fi consemnat(ă) ulterior în scris, în cel mai scurt timp posibil;
  • nu beneficiază de alte drepturi salariale sub formă de majorări, sporuri, compensaţii etc. ori de cuantumul acestora, prevăzute expres pentru munca suplimentară;
  • compensarea muncii suplimentare, prin ore libere plătite, nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile de la prestarea acestei munci;
  • se asigură încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinaţie.