- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoriile de pensionari care nu se vor alege cu niciun ban în plus la pensie după recalculare

09 Jan, 23:50 • Stefan Simion
Aproape 2 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie după recalcularea din luna septembrie. Formula de calcul nu-i avantajează pe cei care nu au stagiu complet de cotizare.
Categoriile de pensionari care nu se vor alege cu niciun ban în plus la pensie după recalculare

Profesorul Anton Hadăr a explicat motivele pentru care această categorie de pensionari nu va beneficia de majorarea din septembrie. Acesta a dat exemplul unui bărbat care a lucrat ca mecanic utilaj în industria textilă, având un stagiu de cotizare de 15 ani și 28 de zile.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne.  Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profgesorulo Hadăr la Antena 3.

Categoriile de pensionari care nu vor beneficia de majorări la pensie după recalculare

Concret, este vorba despre pensionarii care au cotizat la sistemul public doar între 15 și 25 de ani.

Fosta șefă a Casei de Pensii Doina Pârcălabu a precizat că pensiile femeilor din România născute în perioada ianuarie-martie 1950, care au ieșit la pensie la vârsta de 59 de ani, nu vor înregistra creșteri semnificative. Femeile născute între aprilie-iunie 1950, și care au ieșit la pensie la aceeași vârstă, vor beneficia doar de o creștere infimă.

Citeste si Reguli noi în 2024 pentru cumulul pensiei cu alte venituri. Ce trebuie să știe toți pensionarii români

Femeile născute între ianuarie-martie 1945 nu vor beneficia de nicio creștere, cele născute între aprilie și august vor beneficia de o creștere de 0,3%, iar cele născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946 vor primi o creștere de doar 0,66%.

Trebuie spus că acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Astfel, românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la pensie la vârstele de 61 sau 62 de ani, nu vor beneficia de nicio creștere a pensiei după recalcularea din luna septembrie.

Citeste si Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie în România. Simona Bucura Oprescu: „Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult