- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi în 2024 pentru cumulul pensiei cu alte venituri. Ce trebuie să știe toți pensionarii români

09 Jan, 23:20 • Fundeanu Madalina
Noua lege a pensiilor va permite, în continuare, cumularea pensiei cu alte venituri, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute. Au apărut noi reguli pe care pensionarii trebuie să le știe.
Reguli noi în 2024 pentru cumulul pensiei cu alte venituri. Ce trebuie să știe toți pensionarii români

Din acest an, au apărut noi reguli pentru cumulul pensiei cu salariul sau alte venituri. Legea 360/2003 aduce modificări importante privind sistemul public de pensii, care vor intra în vigoare în 2024, potrivit datelor furnizate de Antena 3 CNN.

Cumularea pensiei cu alte venituri în anul 2024

Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care va intra în vigoare din toamnă, va permite, în continuare, cumularea pensiei cu alte venituri, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute.

Comparativ cu prevederile actualei legi a pensiilor, noua lege a pensiilor stabilește, la articolul 105, o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), conform Codului fiscal.

Te-ar putea interesa și: Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie în România. Simona Bucura Oprescu: „Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare”

Cumul pensie - alte venituri
Cumul pensie – alte venituri

„În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)”, se arată la art 105 din noua lege a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare în luna septembrie 2024.

Potrivit Codului Fiscal actualizat pe 2024, veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale sunt cele prevăzute la art. 137:

„Art. 137. – Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;

c) indemnizaţii de şomaj;

d) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”.

Prin urmare, cât timp beneficiarul plătește CAS aferent veniturilor de mai sus, acesta le va putea cumula cu pensia.

Vezi și alte știri: Noile obligații fiscale pentru transportatori. Marcel Boloș a reamintit noutățile Sistemului RO e-Transport aduse de la 1 ianuarie