- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie în România. Simona Bucura Oprescu: „Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare”

09 Jan, 10:01 • Bumbeneci Diana
Pentru că mulți români încă se întreabă ce prevede noua lege a pensiilor, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat noi clarificări. Cine sunt românii care pot beneficia de pensie chiar și cu 5 ani mai devreme.
Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie în România. Simona Bucura Oprescu: „Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor, dar și despre românii care au dreptul sa iasă mai devreme la pensie. Oficialul a enumerat persoanele care se pot bucura de o retragere din activitate mai înainte față de mulți alți români.

Cine poate ieși la pensie mai devreme

Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei.

Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii.

În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Conform Ministrul Muncii, românii care lucrează mai mulți ani vor avea pensii mai mari, așa cum este de așteptat pentru o țară din spațiul european.

Poți citi: Zile libere 2024. Anul următor vor fi acordate două zile în plus. Până acum nu era oficial!

Simona Bucura Oprescu, despre ieșitul la pensie mai devreme
Simona Bucura Oprescu, despre ieșitul la pensie mai devreme

„Este important ca românii să știe că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv„, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Cele mai mari reglementări aduse la legea pensiilor

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult