- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani câștigă un medic de familie în România în 2023. Unii ajung să primească chiar și zeci de mii de lei pe lună

04 Feb, 10:06 • Claudia Simion
Cât câștigă un medic de familie din România în 2023? Unii ajung să încaseze chiar și câteva zeci de mii de lei pe lună.
Câți bani câștigă un medic de familie în România în 2023. Unii ajung să primească chiar și zeci de mii de lei pe lună

Spre exemplu, dacă vorbim de medici din Iași, sunt unii care decontează lunar mai mult de 40.000 de lei pentru pacienții pe care îi au în evidență și pentru consultațiile oferite.

Legea spune că orice medic de familie ar trebui să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural. Nu există, însă, și un număr maxim de pacienți.

Citește și Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pentru o oră de muncă, majorat de Guvern

Salariul unui medic e format din încasările de la Casa Județeană de Aisgurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Prin urmare, jumătate din venituri vin din înasările per capita, iar circa jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.

În Iași, în topul medicilor de familie cu cele mai mari venituri se află medicul Vasile-Silviu Blașcu. A decontat, în luna noiembrie 2022, suma de 46.511,30 lei, din care 21.599,30 lei – venituri per capita, iar 24.912 lei – servicii medicale oferite în decursul lunii noiembrie. Iar în luna octombrie 2022, medicul a decontat suma de 47.386,60 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, conform BZI.

Veniturile unui medic de familie

Venitul unui medic de familie e format din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. E important de precizat faptul că pentru pacienții neasigurați medicul de familie nu primește plată per capita. Veniturile provenite din plata per capita au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie. Din suma aceasta medicul de familie plătește salariul asistentului medical, utilitățile, toate consumabile necesare în cabinet și suportă modificările sau dotările necesare cabinetului.

Citește și Ce salariu are un peisagist în România. Incredibil cât câștigă

Dacă vorbim de plata per serviciu, aceasta e limitată de numărul maxim de consultații. Zilnic se pot deconta 24 de consultații. Fiecare consultație costă 5,5 lei, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Un medic care oferă 24 de consultații pe zi ajunge la un venit de 528 de lei. La consultații se adaugă și cel mult două vizite la domiciliu, zilnic, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medicii mai pot obține zilnic câte 60 de lei.