- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani sunt dispuși românii să aloce pentru chirie în prag de an universitar. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 camere

05 Sep, 23:41 • Constantin Cristina
Noul an universitar se apropie cu pași repezi, așadar românii sunt în căutarea unor chirii de buget. Iată ce sume sunt dispuși să aloce pentru chirie anul acesta.
Câți bani sunt dispuși românii să aloce pentru chirie în prag de an universitar. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 camere

Românii care sunt în căutarea chiriilor sunt pregătiți să aloce pentru acord scop un buget cuprins între 201-300 euro, potrivit unui Studiu realizat de Storia.ro. Proprietarii de garsoniere cer pentru chirie peste 200 de euro/lună, a informat economedia.ro.

Citește și: Bubuie prețul chiriilor în cele mai mari orașe din România. Cum arată piața imobiliară în pragul anului universitar

Câți bani sunt dispuși românii să aloce pentru chirie în prag de an universitar. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 camere

Conform datelor studiului, se observă un interes crescut pentru închirierea apartamentelor cu două camere, pentru care au optat 60% dintre respondenți, 41% au ales garsoniere, și 18% caută apartamente cu trei camere.

De asemenea, 91% dintre respondenți își propun să găsească locuințe de închiriat pe platforme online cu anunțuri imobiliare, 27% doresc să închirieze cu ajutorul unui agent imobiliar, în timp ce 24% își propun să închirieze o locuință prin intermediul cunoștințelor.

În ceea ce privește resursele financiare destinate închirierii unei locuințe, majoritatea participanților (40%), indiferent dacă sunt studenți sau nu, ar alege un buget situat în intervalul 201-300 de euro. În același timp, 31% ar dispune de un buget cuprins între 100-200 euro, iar 30% ar avea la dispoziție un buget între 301-400 de euro.

chirii
chirii

 

Este important de precizat că această alocare financiară se realizează în contextul în care proprietarii din marile orașe din țară solicită, uneori, sume de peste 200 de euro lunar chiar și pentru garsoniere.

Conform studiului Storia, rezultatele arată că 45% dintre participanți sunt satisfăcuți de opțiunile de închiriere disponibile în bugetul lor, în timp ce 34% se declară doar parțial mulțumiți, iar 15% sunt foarte mulțumiți de ofertele care se potrivesc cu bugetul lor disponibil. În ceea ce privește bugetul lunar pentru chiria studenților, fără a include costurile de întreținere, 42% dispun de sume cuprinse între 201-300 de euro, 35% au bugete între 301-400 de euro, în timp ce 26% au la dispoziție între 100-200 de euro.

În ceea ce privește perioada de timp pe care și-ar dori să o petreacă în chirie, 46% dintre respondenți au menționat că ar prefera o perioadă nedeterminată, 23% au optat pentru o perioadă fixă de peste 12 luni, 16% consideră o perioadă fixă de până la 12 luni, iar pentru 14% nu contează perioada sau nu au decis încă cât timp ar dori să locuiască cu chirie.

Alte articole: Prețul chiriilor crește într-un ritm record. Câți bani scot acum românii din buzunare pentru o garsonieră