- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți lei câștigă un președinte de asociație de proprietari. Puțini locatari știu acest lucru

01 Apr, 21:25 • stefan.vlad
Câți lei câștigă un președinte de asociație de proprietari. Ei bine, puțini locatari știu acest lucru și anume că sumele diferă de la caz la caz, în funcție de implicare, de numărul apartamentelor sau blocurilor de care se ocupă.
Câți lei câștigă un președinte de asociație de proprietari. Puțini locatari știu acest lucru

Câți lei câștigă un președinte de asociație de proprietari. Potrivit legii, această persoană este aleasă de către locatari, nu poate fi angajată și nu poate fi chiriașul unei locuințe din imobil.

Citește și: Reguli stricte pentru proprietarii de apartamente la bloc. Amenda ajunge până la 100.000 lei

„Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari. Ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”, se precizează în lege, potrivit avocat.net.

Câți lei câștigă un președinte de asociație de proprietari

Suma de bani acordată acestuia este stabilită printr-o hotărâre a adunării generale a proprietarilor, în baza unui contract de mandat. Subiectul a fost dezbătut pe un grup de Facebook destinat acestor persoane, „Asociații de proprietari în România”.

„Doresc să fac un sondaj. Aș vrea să întreb în grup cam cât ar fi salariul pentru un președinte de asociație ce administrează un bloc cu 100 de apartamente? Mulțumesc!”, a fost întrebarea unui bărbat.

Răspunsurile au venit imediat, iar sumele variază de la 200 de lei net, pentru 64 de apartamente, până la 1.850 de lei pe lună, pentru 480 de apartamente.

„La noi la bloc, 90 ap, 700 în mână. Dar depinde. Cunosc cazuri când iau și 1.000. Sunt cazuri unde nu iau nimic. Depinde cum stabiliți în adunarea generală.”/ „64 apartamente- 200 lei net.”/ „Bună seara. Eu la 132 apartamente am 1.500 net/

La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea condomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolatiile teraselor, canalizarea din subsoluri. Și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă. Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii 65-66. Permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații. Spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptămânal nu este mult”, sunt câteva dintre răspunsurile internauților.