- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reguli pentru proprietarii de locuințe! Anunț de ultimă oră din partea autorităților

05 Mar, 14:26 • Cornel Ghimeșan
Mare atenție, români! Se schimbă regulile pentru locuințele care sunt închiriate în scop hotelier, după ce Parlamentul European a adoptat un set de măsuri ce viziează platformele de rezervări.
Noi reguli pentru proprietarii de locuințe! Anunț de ultimă oră din partea autorităților

Mare atenție, români! Se schimbă regulile pentru locuințele care sunt închiriate în scop hotelier. Noile reguli au fost adopatate de Parlamentul European deoarece, în ultima vreme, închirierea de locuințe în scopt turistic a luat amploare transformându-se într-o adevărată industrie.

Citește și Camerele video din blocuri – ce drepturi au locatarii prin GDPR şi ce reguli trebuie să respecte asociaţiile de proprietari

Noi reguli pentru proprietarii de locuințe

În ultimii ani, în orașele turistice de top ale Europei proprietarii de locuințe situate în zonele centrale au decis să le închirieze în regim hotelier, spre groaza și disperarea localnicilor.

În țara noastră, oficial sunt declarate puțin peste 2.000 de propietăți care sunt închiriate în scop turistic. La o simplă căutare pe platformele specializate ne dăm seama că numărul lor este mult mai mare.

Aceste practici neloiale au determinat Parlamentul European să ia măsuri și să decidă ca proprietarii vor fi obligați să declare locuința sau camera pe care au de gând să o închirieze turiștilor. Conform noilor reglementări, abia după ce au făcut acest pas își vor putea lista unitățile de cazare pe platformele specializate, unde trebuie să ofere detalii precise cu privire la locuință.

Mai mult, noile reguli prevăd destul de clar ca în cazul în care documentele furnizate sau informațiile date nu sunt reale, autoritățile vor putea să suspende numărul de înregistrare.

Cu toate acestea, proprietarii vor avea o perioadă la dispoziție pentru a remedia neregulile.

„Platformele online vor trebui să raporteze anumite date către autoritățile locale. Vor avea obligația de a verifica în ce condiții se desfășoară serviciile de închiriere. Au obligații foarte precise pe protecția consumatorului”, a declarat Vlag Gheorghe, europarlamentar, potrivit Știrile PRO TV.

Trebuie precizat faptul că până în prezent, nu a fost precizată instituția la care se vor declara locuințele închiriate în regim hotelier pe site-urile și platformele dedicate. În cel mult doi ani, aceste noi reguli trebuie adoptate de statele membre ale Uniunii Europene.

Se schimbă legea în cazul imobilelor cu risc seismic!

Apartamentele aflate în clădiri cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Există, însă, și excepții de la această regulă.

Locuințele din blocurile cu risc seismic nu vor mai putea fi date spre închiriere, măsura având drept scop protejarea vieților și siguranța locatarilor. Cei care vor continua să închirieze apartamente în clădirile cu bulină roșie riscă amenzi semnificative, între 5.000 și 10.000 de lei, conform noilor reglementări legislative.Chiriașii din aceste locuințe mai pot rămâne în ele până pe data de 5 februarie 2024, după care, dacă nu le părăsesc, vor fi evacuați.

Totuși, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente nu se vor supune deocamdată acestei legi. Acestea au primit o derogare, așa că vor putea funcționa în continuare. Condiția este ca aceste businessuri să implementeze măsuri de siguranță corespunzătoare pentru a minimiza riscurile asociate cu clădirile vulnerabile la cutremure.

Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor, prevede un proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Lucrările de consolidare pot începe cu acordul a cel puțin 50% + 1 din numărul total de proprietari. Odată cu noile modificări, vor fi evitate situațiile în care unul sau mai mulți proprietari refuză consolidarea.

În prezent, 23.000 de clădiri din Bucureşti sunt vulnerabile la cutremure, potrivit evaluărilor experților. Dintre acestea, aproximativ 3.000 de clădiri din România sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic, dintre care majoritatea, în București.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult