- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți pensionari a avut România în martie 2024? Ce arată datele CNPP despre pensia medie?

14 Apr, 15:10 • Adrian Popovici
În martie 2024, România a avut 4.752.548 de pensionari, cu 3.890 de persoane mai puțin decât luna precedentă. Pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice.
Câți pensionari a avut România în martie 2024? Ce arată datele CNPP despre pensia medie?

În luna martie a anului 2024, România a avut 4.752.548 de pensionari, un număr în scădere cu 3.890 de persoane față de luna precedentă. Cifrele dezvăluie o diversitate complexă a categoriilor de pensionari. Un contingent semnificativ îl reprezintă cei care și-au făcut stagiul de cotizare în agricultură, fiind vorba de 636.266 de persoane, cu o pensie medie de 637 de lei, sub media generală, transmite Agerpres.

Trebuie precizat și faptul că 3.812.232 români s-au pensionat la limita de vârstă, iar o diferență notabilă între sexe se observă în acest segment, cu peste două milioane de femei comparativ cu aproximativ un milion și șase sute de mii de bărbați.

Tipurile de pensii variază, de la cele anticipate sau anticipate parțiale la cele de invaliditate și de urmaș. În martie 2024, peste cinci mii de persoane au beneficiat de pensie anticipată, în timp ce aproape optzeci și nouă de mii de alții au primit pensie anticipată parțială. O cifră impresionantă, de 394.470 de persoane a avut dreptul la pensie de invaliditate. De asemenea, aproape jumătate de milion de pensionari au beneficiat de pensie de urmaș, în timp ce doar o 119 au primit ajutor social.

Valoarea totală a drepturilor de pensie în martie 2024 a atins aproape 10,68 miliarde de lei, ilustrând o presiune constantă asupra bugetului de stat. Cu toate acestea, există și o veste bună: pensia medie în România a crescut cu 13,9% în trimestrul IV din 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Câți pensionari a avut România în martie 2024?
Câți pensionari a avut România în martie 2024?

Te-ar putea interesa și: Categoria de români care vor avea pensii peste 6.000 de lei din septembrie. Cum le mărește recalcularea din septembrie veniturile

Raportul dintre angajații și pensionarii din România

Cu toate acestea, creșterea numărului de pensionari comparativ cu numărul de salariați reprezintă o provocare majoră. Raportul de 8 la 10 dintre pensionari și salariați la nivel național indică un dezechilibru care poate exercita presiuni suplimentare asupra bugetului de pensii. Deși numărul mediu de pensionari a crescut, iar pensiile medii lunare au înregistrat o creștere modestă în ultimul trimestru din 2023, există încă preocupări cu privire la nivelul pensiilor în raport cu costul de trai și inflația.

Sistemul de pensii din România se confruntă cu provocări complexe, de la creșterea numărului de pensionari și menținerea echilibrului financiar până la asigurarea unui nivel de trai decent pentru beneficiarii săi. Abordarea acestor provocări necesită eforturi susținute din partea autorităților și a societății în ansamblu pentru a asigura bunăstarea pensionarilor români.

Citește și: Simona Bucura-Oprescu, anunțul momentului pentru milioane de români. Cine primește un „bonus” la calcularea pensiilor

Tags: