- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți români își sărbătoresc ziua numelui, de Sfântul Ștefan

26 Dec, 19:44 • Bumbeneci Diana
Continuă sărbătorile importante chiar și la finele lunii. Pe 27 decembrie este Sfântul Ștefan, zi importantă pentru sute de mii de români.
Câți români își sărbătoresc ziua numelui, de Sfântul Ștefan

În a treia zi de Crăciun se celebrează Sfântul Ștefan. În această zi, sute de mii de români își sărbătoresc ziua de nume, fiind unul dintre numele preferat atât pentru fete, cât și pentru băieți, mai ales că poate fi pus în mai multe formule.

Sfântul Ștefan este cunoscut în viața religioasă drept întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Află ce semnificație are numele, dar și care sunt cele mai cunoscute și urmate tradiții de Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie.

Au fost şapte apostoli, primul dintre ei fiind Ştefan. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae, Ștefan a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe. Rolul apostolilor era foarte important şi a dus, în timp, la o Biserică puternică, în care oamenii veneau să-şi caute alinarea sufletească.

Cine își sărbătorește ziua numelui de Sfântul Ștefan

Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, 27 decembrie, cu ocazia sărbătorii Sf. Arh. Ştefan. Este vorba despre 356.480 de bărbaţi şi 145.109 femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Ştefan – 303.544 de persoane, scrieAgerpres.

Sfântul Ștefan
Sfântul Ștefan

Mai sunt următoarele derivate: Fane – 517, Fanel/Fănel – 8.276, Fanica/Fănică – 4.814, Istvan/Istvan – 32.738, Stefanel/Ştefănel – 3.507, Stefanus/Ştefănuş – 4, Stefanut/Ştefănuţ – 3.080.

Cele mai multe femei care îl au ca patron spiritual pe Sf. Ştefan poartă prenumele Ştefania – 116.283 de persoane.

Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Fana – 304; Fanica/Fănica – 8.281, Fanuta/Fănuţa – 1.014, Stefana/Ştefana – 19.227.

Ai mai putea citi: Cele mai scumpe orașe din lume, în 2022. Mai multe mari destinații turistice sunt la egalitate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult