- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensionari trebuie să înapoieze pensiile sociale și banii de pe cardurile de alimente. Toți beneficiarii trebuie să știe

29 Feb, 20:39 • Alexe Raluca
Cine nu îndeplinește condițiile de acordare a ajutoarelor sociale sau pentru cardurile sociale pentru alimente în anul 2024 trebuie să știe că sunt obligați să înapoieze sumele de bani încasate din partea statului.
Ce pensionari trebuie să înapoieze pensiile sociale și banii de pe cardurile de alimente. Toți beneficiarii trebuie să știe

Pentru a încasa pensia sau indemnizația socială din partea statului român în anul 2024, trebuie să întrunești anumite condiții, la fel ca în anii anteriori. Prima categorie de persoane eligibile pentru ajutorul de la stat este cea a pensionarilor, indiferent de data înscrierii la pensie.

Citește și: CNPP, anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă după recalcularea indemnizațiilor

Ce pensionari trebuie să înapoieze pensiile sociale și banii de pe cardurile de alimente

Stabilirea domiciliului în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, sub 400 de lei sunt condiții obligatorii pentru a beneficia de pensia socială. O situație care poate ridica românilor probleme este schimbarea rezidenței, caz ce duce la pierderea banilor. Dacă beneficiarul de pensie socială își schimbă rezidența și nu anunță Casa de Pensii poate să piardă cel puțin o parte din banii încasați din pensia minimă socială, potrivit legislației în vigoare. Imediat după modificarea rezidenței, beneficiarul trebuie să informeze reprezentanții instituției privind acest lucru.

De asemenea, este necesar ca beneficiarul de pensie socială să trimită către Casa Națională de Pensii certificatul de viață, un document ce determină plata sau neplata pensiei, și datele bancare din străinătate. În lipsa celui dintâi act menționat, plata pensiei sociale va fi suspendată.

O altă condiție legală pentru încasarea banilor pe carduri sociale pentru alimente în anul 2024 este stabilirea domiciliului în România. În cazul în care persoana care beneficiază de bani își mută rezidența, nu va mai putea primi ajutor financiar. Dacă beneficiarul de card social pentru alimente se mută din România și anunță Casa de Pensii, sumele de bani vor fi sistate. Totuși, dacă beneficiarul se mută și își stabilește domiciul în alt stat, însă nu anunță Casa de Pensii, va trebui să restituie sumele de bani aferente perioadei în care nu a locuit în țară.

Amintim că banii pentru cardurile sociale pentru alimente se acordă o dată la 2 luni, pe tot parcursul anului 2024. Suma de bani acordată într-o tranșă este în valoare de 250 de lei. În total, românii beneficiari ai acestui ajutor financiar încasează anual suma de 1.500 lei.

Citește și: Marcel Ciolacu face marele anunț pentru 5 milioane de pensionari! „Aprobăm normele de aplicare a legii”