- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNPP, anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă după recalcularea indemnizațiilor

28 Feb, 09:05 • Adrian Popovici
Casa Națională de Pensii Publice are un mesaj important pentru pensionari. În perioada viitoare, aceștia vor primi prin poștă notificarea privind recalcularea veniturilor, iar întregul proces se va desfășura fără a fi necesar ca aceștia să furnizeze documente suplimentare sau să se deplaseze la sediile instituției din diversele regiuni ale țării.
CNPP, anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă după recalcularea indemnizațiilor

Casa Națională de Pensii Publice vine cu un anunț important pentru pensionari. În curând, aceștia vor primi prin poștă decizia de recalculare a veniturilor, iar procesul se va desfășura fără ca aceștia să fie nevoiți să aducă documente sau să meargă la sediile din țară ale acestei instituții, transmite Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii a avut un mesaj important pentru pensionari, afirmând că în septembrie 2024 va avea loc un moment crucial în aplicarea legii pensiilor. Împreună cu colegii de la Casa Națională de Pensii Publice și de la Direcția de Asigurări Sociale din minister, se lucrează la finalizarea normelor de aplicare a Legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor.

Simona Bucura-Oprescu a transmis că fiecare indemnizație va fi recalculată, asigurându-i pe pensionari că nu vor fi puși pe drumuri pentru acest proces. Aceasta a menționat și implementarea unui proces de digitalizare a dosarelor de pensii de către Casele Teritoriale de Pensii, în scopul reevaluării tuturor dosarelor și actualizării informațiilor pensionarilor în sistem. De asemenea, s-a menționat dorința de a finaliza normele de aplicare cât mai rapid posibil, în ciuda termenului de 90 de zile prevăzut de lege.

„Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Anunțul ministrului Muncii pentru pensionari. Foto arhivă
Anunțul ministrului Muncii pentru pensionari. Foto arhivă

Te-ar putea interesa și: Pensii martie 2024. Motivul pentru care pensionarii vor primi banii mai târziu

Vești bune și pentru restul cetățenilor, nu doar pentru pensionari

Casa Națională de Pensii Publice a lansat aplicația RODPA1 în cadrul proiectului „Eficientizarea activității CNPP pentru determinarea legislației aplicabile lucrătorilor migranți, în cadrul sistemului public de pensii din România”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) al Uniunii Europene.

Scopul general al proiectului a fost simplificarea furnizării serviciului de eliberare a documentului portabil A1 și a certificatelor de atestare a legislației aplicabile beneficiarilor, prin implementarea unor sisteme informatice inovative, menite să reducă povara administrativă asupra cetățenilor și mediului de afaceri.

„Casa Națională de Pensii Publice a lansat aplicația RODPA1, realizată în cadrul proiectului „Eficientizarea activității CNPP pentru determinarea legislației aplicabile lucrătorilor migranți, la nivelul sistemului public de pensii din România”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) al Uniunii Europene.

Obiectivul general al proiectului a constat în adoptarea unor măsuri de simplificare a furnizării serviciului de eliberare a documentului portabil A1 și a certificatelor de atestare a legislației aplicabile către beneficiari, prin implementarea unor sisteme informatice inovative menite să reducă povara administrativă asupra cetățenilor și mediului de afaceri”, transmite CNPP.

Citește și: Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu românii care ar putea primi indemnizații mai mici. Explicațiile date de Marius Budăi