- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile condiții în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Ce trebuie să știe românii

22 Feb, 23:24 • Fundeanu Madalina
Guvernul a adoptat un proiect care revizuieşte condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Află care sunt acestea!
Noile condiții în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Ce trebuie să știe românii

Guvernul a adoptat joi, 22 februarie, un proiect care revizuieşte condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene, potrivit News.ro.

Care sunt noile condiții în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Astfel, prin acest act normativ, sunt revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene.

Paşaportul simplu temporar ar urma să fie emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

În plus, actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Citește și: Taxe și impozite mai mari! Când vor începe bucureștenii să scoată mai mulți bani din buzunare

pașaport
pașaport

Ce se schimbă în cazul minorilor

Pentru că au existat situaţii în care hotărârile instanţelor de judecată de suplinire a acordului unuia dintre părinţi pentru eliberarea paşaportului minorului lasă loc de interpretări, nefiind clar dacă suplinirea a avut în vedere eliberarea unui singur document de călătorie sau eliberarea paşapoartelor până la dobândirea de către minor a capacităţii de exerciţiu, prin acest act normativ se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Pe de altă parte, sunt reevaluate cazurile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora, mai spune sursa citată.

De asemenea, actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei.

Este reglementat şi faptul că Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Vezi și: Angajații români care nu mai plătesc taxa de viză pentru SUA. Guvernul a decis!