- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Detaliile de pe fluturașul de salariu care protejează drepturile angajaților. Țara în care salariații trebuie să păstreze aceste documente 10 ani

22 Feb, 23:41 • Stefan Simion
Fluturașul de salariu este un document pe cale de dispariție în România de când angajatorii au început să bage salariile pe carduri. Puțini sunt angajatorii care le mai dau salariaților aceste documente, iar mulți angajați au și uitat de existența lor. Cu toate astea, există țări în care nu doar că li se dau angajaților fluturașii, dar aceștia au chiar obligația de a-i păstra ani buni.
Detaliile de pe fluturașul de salariu care protejează drepturile angajaților. Țara în care salariații trebuie să păstreze aceste documente 10 ani

Fluturașul de salariu a rămas în vigoare în Italia, spre exemplu. Angajații cu contracte de muncă nu doar că primesc aceste documente de la angajator, dar chiar au obligația de a-i păstra timp de un deceniu.

Fluturașul de salariu trebuie păstrat 10 ani în Italia

Busta paga”, așa cum se numește acest document la italieni, este foarte util angajaților din mai multe puncte de vedere: prin intermediul lui angajatul poate vedea foarte clar care sunt veniturile sale totale, cât plătește angajatorul pentru el, cât din venitul său brut merge la stat sub formă de taxe și impozite. Totodată, fluturașii de salariu dovedesc contribuțiile neplătite la pensie de către angajator. Până la 5 ani după neplată, contribuțiile sunt acreditate automat, dar după această perioadă, angajatul trebuie să demonstreze existența relației de muncă pentru a plăti contribuțiile datorate.

Conform codului civil, drepturile privind salarizarea se prescriu în 5 ani de la data la care trebuia efectuată plata, cu excepția unor situații precum indemnizația substitutivă de concediu, unde prescripția este de 10 ani, potrivit rotalianul.com Această perioadă de 5 ani începe de la încetarea relației de muncă în sectorul privat, în timp ce pentru sectorul public, prescripția începe a doua zi după ce salariul ar fi trebuit plătit.

Citeste si O bătrână din Italia i-a lăsat toată averea agonisită îngrijitoarei sale. Ce dorință a avut femeia înainte de a muri

Potrivit La legge per tutti, angajații au obligația de a păstra fluturașii de salariu până la 10 ani în eventualitatea unor litigii legate de pensie sau de salariu.

Detaliile de pe fluturașul de salariu care protejează drepturile angajaților

Busta paga” include datele angajatorului, deducerile fiscale, calificările CCNL și a diferitelor organisme de asigurări sociale asociate. Practic, „busta paga” exprimă întreaga relație a lucrătorului cu:

  • angajatorul (salariul);
  • statul (impozitele);
  • organele de asigurări sociale (contribuțiile).

În general, „busta paga” conține pe lângă suma de remunerație (salariu), următoarele specificații:

  • Datele de bază ale angajatorului;
  • Datele de identificare a angajatului (nume, prenume, calificare);
  • Perioada de referință;
  • Elemente de remunerație fixe;
  • Partea variabilă;
  • Deduceri fiscale;
  • Indemnizații pentru pensionare.

Citeste si VIDEO cu peste 50.000 de vizualizări. Un italian a rămas surprins de oferta dintr-un supermarket din Bucureşti: „N-am mai văzut niciodată aşa ceva. E impresionant!”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult