- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu are un asistent medical? România versus Europa | Suntem la coada clasamentului

29 Jan, 08:52 • Cornel Ghimeșan
Încă un top în care România ocupă ultimul loc. Nu este un secret faptul că avem unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, însă conform datelor România ignoră un sector extrem de important, respectiv cel medical. Ce salariu are un asistent medical în România anului 2023?
Ce salariu are un asistent medical? România versus Europa | Suntem la coada clasamentului

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană alocă sume importante din bugetul statului pentru sectorul medical, iar doctorii și asistenții medicali sunt tratați regește, tocmai pentru că munca lor este tratată cu respect. În Germania, de exemplu, un asistent medical se bucură la finalul lunii de nu mai puțin de 4000 de euro, sumă la care românii pot doar să viseze.

Citește și: Situaţie INCREDIBILĂ: unui chiriaş i-a fost trecut la întreţinere un ajutor pentru înmormântarea unei vecine pe care nu o cunoştea. „Numai în Cluj, oraşul tuturor posibilităţilor”

Dacă privim la nivel european, Germania se clasează pe primul loc din acest punct de vedere, în timp ce România rămâne în continuare pe ultimul loc al clasamentului. Diferența între salarii este una uriașă, de aproximativ 3000 de euro. Să luăm un exemplu concret. Un tânăr de 26 de ani, care a studiat medicină timp de 3 ani și lucrează în prezent de 4 ani, câștigă în Germania cu salariul brut și cu bonusurile pentru turele de noapte suma de 4.046,29 euro ( 3257,43 euro fără bonusuri).

În altă țară europeană dezvoltată situația arată în felul următor: În Franța, un asistent medical care a studiat medicina timp de trei ani și lucrează tot de trei ani în acest domeniu, câștigă un salariu net de 1963,44 de euro, în timp ce în Belgia salariul este relativ mai mare. De exemplu, Leilla Mokhtar a studiat medicina trei ani și jumătate pentru a deveni asistent medical A2 și după un an de experiență, primește un salariu net de 2.000 de euro, din care 400 de euro plătește chiria.

Ce salariu are un asistent medical în România

La polul opus se află România. Începând cu 2023 salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei, dintre care 200 sunt deductibili. Această modificare presupune la modul concret o majorare cu 17,6%, ceea ce în valoare absolută se traduce în 450 de lei, iar în mână, salariul minim ajunge acum la 1863 de lei. Cu alte cuvinte, pentru un program complet de lucru, care însumează la finalul lunii 165,333 ore/lună tariful orar va fi de 18,145 lei/oră.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică din România, în anul 2020, în sistem activau 137.589 asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi față de anul 2015. Acestora li se adaugă alţi peste 16.784 asistenţi medicali cu studii superioare. În ciuda creşterii numărului de angajaţi în ultimul deceniu, numărul de medici şi asistenţi medicali rămâne cu mult sub media UE, arată datele Eurostat.

Alte articole: Hotelurile de 5 stele apar ca ciupercile după ploaie. Turismul românesc ridicat la rang de lux de către 10 antreprenori locali din Brăila, Tulcea, Hunedoara sau Târgu-Jiu

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult