- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să faci până să mănânci porcul de Crăciun? Care sunt regulile impuse de ANSVSA și recomandările pentru siguranța cetățenilor

18 Dec, 15:11 • Cornel Ghimeșan
Crăciunul și perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă pentru mulți români bucate tradiționale românești. Cu toate acestea, toată lumea ar trebui să țină cont de anumite reguli în ceea ce privește carnea de porc, verificarea ei și recomandările de preparare.
Ce trebuie să faci până să mănânci porcul de Crăciun? Care sunt regulile impuse de ANSVSA și recomandările pentru siguranța cetățenilor

Perioada Sărbătorilor de iarnă se apropie, iar românii încep de pe acum să se ocupe de bucatele pe care le vor pune pe masă, în special de preparatele din carne de porc. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

„Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Care sunt recomandările ANSVSA în ceea ce privește carnea de porc

Specialiștii ANSVSA recomandă ca, după cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider și păstrate conform indicațiilor de pe etichetă.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor avertizează că este interzisă comercializarea porcului crescut în gospodărie, a cărnii și a produselor din carne provenite de la acesta!

Citește și: Cum poți economisi mai mulți bani de sărbători. Toți românii ar trebui să urmeze aceste sfaturi

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

ANSVSA vă recomandă ca, înainte de sacrificarea porcului, să solicitaţi vizita medicului veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru vă da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, precum și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Reprezentanții ANSVSA atrag atenția că deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Este foarte important să nu consumaţi carnea şi să nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

WK Programate - Ce trebuie să faci până să mănânci porcul de Crăciun? Care sunt regulile impuse de ANSVSA și recomandările pentru siguranța cetățenilor
Ce trebuie să faci până să mănânci porcul de Crăciun? Care sunt regulile impuse de ANSVSA și recomandările pentru siguranța cetățenilor

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială).

La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

ANSVSA atrage atenția că este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Potrivit inspectorilor sanitar-veterinari, cetăţenii care doresc să achiziţioneze produse alimentare din târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

  • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
  • etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.;
  • comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

De asemnenea, este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

Este important ca înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, să vă asiguraţ că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Alte articole: Producția de bere din România generează 1,1 miliarde de euro anual. Suntem, din acest punct de vedere, la același nivel cu Cehia și Portugalia

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult