- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce va urma în 2023 pentru români, după ce rata șomajului a ajuns la 5,6%

02 Feb, 23:01 • Bumbeneci Diana
În 2022, rata șomajului a ajuns la pragul de peste 5 procente. Iată ce prevestește anul 2023 atunci când vine vorba despre piața muncii din țara noastră.
Ce va urma în 2023 pentru români, după ce rata șomajului a ajuns la 5,6%

Atunci când vine vorba despre forța de muncă din România, rata şomajului a ajuns la 5,6% la finalul anului 2022. Din acest motiv, pentru anul în curs, prognozele legate de şomaj sunt de creştere uşoară, anunță ZF.

Ce se întâmplă cu șomajul în 2023

Anul 2023, deși nu a început decât de o lună și două zile, vine cu o serie de mari restructurări, în multe domenii de activitate. Bilanțurile oficiale ale şomajului nu se vor mări semnificativ, dar se vor putea observa anumite creşteri în fiecare țară, inclusiv în România. În țara noastră, în ultimele luni, numărul șomerilor a fost doar în creștere.

Șomaj România. Foto: pexels.com
Șomaj România. Foto: pexels.com

„Măsurile fiscale luate din scurt, fără o analiză privind impactul real asupra pieţei forţei de muncă, vor fi resimţite în piaţă ca măsuri care descurajează investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă”, anunță sursa citată.

Află și: Lovitură dură pentru români. După ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință, ratele vor exploda

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata şomajului din România a ajuns la 5,6% în luna decembrie a anului 2022. Cifrele arată o creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de noiembrie 2022 şi o scădere de 0,1 puncte procentuale faţă de luna decembrie din anul 2021.

De altfel, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul şomerilor a fost de 461.900 în ultima lună din anul 2022. Se raportează astfel o creștere de 447.700 de persoane în noiembrie 2022 şi în scădere de la 472.000 de persoane în decembrie 2021.

Ai mai putea citi: Inflația din România ar fi mult mai mare decât se credea! Florin Cîțu iese la rampă cu noi detalii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult