- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai rezistente locuri de muncă la recesiune în 2023. Iată cele mai avantajoase domenii

07 Jan, 21:52 • Bocioacă Bianca
Există domenii care sunt mult mai rezistente la recesiune, oferta depășind cu mult numărul de candidați disponibili, chiar dacă nicio întreprindere nu este imună la provocări.
Cele mai rezistente locuri de muncă la recesiune în 2023. Iată cele mai avantajoase domenii

Orice întreprindere, fie ea mică sau mare, trebuie să găsească modalități prin care să devină mai eficientă din punct de vedere fiscal, iar printre acestea se regăsește și reducerea forței de muncă sau înghețarea angajărilor, lucruri deloc benefice într-o perioadă de recesiune.

Totuși, piața muncii merge spre un drum care ne face să fim optimiști anul acesta. Există multe domenii în care lipsa forței de muncă este mare, iar candidații au multe oportunități din care să aleagă.

Domenii care rezistă și în momente de recesiune

În unele domenii, numărul ofertelor depășesc candidații disponibili, ceea ce duce la o competiție mai mare între companii pentru ocuparea pozițiilor, un timp îndelungat de recrutare, dar și salarii mai mari pentru candidați.

Sănătate – Medici, Asistenți medicali, Infirmieri, Îngrijitori

Sunt poziții disponibile în țară, dar și în străinătate, salariile pornind de la 700 de euro lunar pentru un Asistent medical și pot ajunge la 5.000 de euro pentru un medic de familie dispus să se relocheze în Franța.

Citește și: Mercedes Benz AG, investiție de peste 130 de milioane de euro la Sebeș. Compania germană va crea sute de noi locuri de muncă

IT – Dezvoltatori de software, Analiști de business, Ingineri rețea

Acest tip de locuri de muncă sunt în continuare numeroase, iar dacă specialiștii din domeniu se confruntă cu disponibilizări, pot găsi repede un nou job, cel puțin la fel de bine plătit.

Tehnicieni și muncitori calificați – Electricieni, Instalatori, Sudori

Domeniile precum Construcții și Instalații, Producție și Inginerie suferă de un deficit de muncitori specializați, deoarece sistemul educațional oferă puțini absolvenți care să acopere cererea. Oferte de muncă sunt atât în țară, cât și în străinătate, salariile depășinf ușor 1.000 de euro pe lună.

Financiar/Contabilitate – Contabili, Economiști, Auditori Financiari

Orice întreprindere trebuie să dispună de un contabil, chiar și lucrătorii independenți care folosesc un PFA pentru încasarea veniturilor. În România există în prezent peste 1,5 milioane de firme și PFA-uri active. Meseria de contabil nu va fi prea curând lovită de recesiune, fiind necesară constant în mediul de afaceri.

Citește și: Vești bune! Noi locuri de muncă oferite de Guvern. Au fost deja scoase la concurs

Vânzări – Consilieri vânzări, Manageri vânzări, Ingineri vânzări

Fie că este online sau direct în magazine, domeniul vânzărilor are o multitudine de oportunități de angajare. Poți urma mai multe tipuri de studii pentru a avea succes într-o carieră în vânzări. Potrivit codurilor COR care definesc meseria de agent de vânzări, nu sunt necesare studii superioare în domeniu, ci de perseverență și dorință de muncă.

Conform datelor BestJobs, există peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (mentori, avocați, terapeuți și alte tipuri de specialiști).