- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centrul Vechi riscă să se prăbușească. Anunțul alarmant al lui Raed Arafat. Mii de oameni și-ar putea pierde viața

11 Feb, 14:11 • Polojan Tudor
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a făcut anunțul zilei. Acesta avertizează cu privire la rezistența clădirilor din Centrul Vechi al Capitalei.
Centrul Vechi riscă să se prăbușească. Anunțul alarmant al lui Raed Arafat. Mii de oameni și-ar putea pierde viața

Șeful DSU, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă și spune că o catastrofă se poate întâmpla în orice moment în Centrul Vechi. Acesta susține că la un cutremur mai mare, clădirile neconsolidate din centrul istoric s-ar putea prăbuși, scrie capital.ro.

Riscul este unul major iar imapctul ar fi catastrofal. Arafat spune că sunt și clădiri care au fost consolidate, însă pericolul este tot acolo.

Șeful DSU susține că autoritățile se vor confrunta cu mari probleme dacă va fi un cutremur. Acesta se teme de un posibil cutremur în momentul în care centrul vechi ar fi plin de oameni, mai exact noaptea, în weekend.

„Știm că este o zonă care nu are toate clădirile consolidate, unele s-au consolidat, altele nu. Riscul este destul de mare. Dacă se întâmplă când nu ai acolo oameni, nu ai activitate de noapte, poate că riscul este mai puțin, când ai activitatea la maximum în Centrul Vechi și se întâmplă ceva s-ar putea să avem o problemă mai mare”, a spus cu îngrijorare Raed Arafat.

Mai citește și: Avion mai ieftin decât o mașină. ANAF vinde modele de McDonnel Douglas confiscate. Prețuri începând de la 4.000 de euro

Centrul Vechi, bombă cu ceas în caz de cutremur/ sursa foto: spendtimeon.wordpress.com
Centrul Vechi, bombă cu ceas în caz de cutremur/ sursa foto: spendtimeon.wordpress.com

Centrul Vechi al Capitalei, bombă cu ceas

Indiferent de situație, toată lumea ar fi pusă în pericol. De la trecători până la salvatori, toată lumea ar fi supusă riscului.

Echipajele de pompieri ar întâmpina mari dificultăți din cauza celor 36 de clădiri cu riscuri majore. Acestea se află pe lista unui program de reconsolidare însă cutremurele nu așteaptă ca autoritățile să consolideze clădirile.

„La partea de consolidare există două opțiuni: cea mai bună consolidare este să dărâmi și să reconstruiești sau să consolidezi o clădire existentă dacă este fezabil. Noi avem un program, altul decât PNRR-ul, prin împrumut de la Banca Mondială, Ministerul de Interne derulează un program pentru consolidarea unor clădiri pentru pompieri, Jandarmerie, Poliție.”, a mai completat Șeful DSU.

Pompierii pot deveni din salvatori, victime, din cauza celor 36 de clădiri. O parte din suma necesară programului este angajată, urmând să fie suplimentată pentru partea de pompieri.

Pentru pompieri sunt 36 de clădiri destinate consolidării care sunt unități de intervenție unde pompierii în ele pot să devină victimele unui cutremur. Am început acest program și o parte din sumă este angajată și urmează să fie suplimentată pentru partea de pompieri. Avem clădiri unde s-a ales consolidarea lor așa cum ele sunt dar ele se consolidează, sunt clădiri în cazul cărora s-a ales demolarea lor și reconstruirea. Asta au decis inginerii”, a mai spus Raed Arafat.”, a încheiat Raed Arafat.

Te-ar mai interesa și: Cresc prețurile biletelor de avion. Ce soluții au găsit turiștii ca să fenteze majorările. Avantajul zborurilor combinate

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult