- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centura Comarnic a primit aprobarea din partea Guvernului. Lucrările vor începe în primăvara anului 2024!

02 Nov, 16:49 • Oprea Alina
Centura Comarnic a primit aprobarea, în decursul zilei de 2 noiembrie 2023, din partea Guvernului exproprierea pentru construirea centurii Comarnic, contract care este derulat de Consiliul Județean Prahova!
Centura Comarnic a primit aprobarea din partea Guvernului. Lucrările vor începe în primăvara anului 2024!

Consiliul Județean a preluat de la Ministerul Transporturi/CNAIR centurile Comarnic și Bușteni-Azuga, iar firma cae a semnat contractul pentru Centura Comarnic este „Frasinul”. În cazul Centurii Bușteni-Azuga, câștigătorul va fi desemnat abia luna viitoare, întrucât este o variantă mai dificilă de gestionat. Contractul pentru Comarnic a fost semnat la data de 22 mai 2023 cu Asocierea „Frasinul”-Arthenis pentru o valoare de 236 milioane de lei și acesta include trei poduri noi peste râul Prahova, de asemenea și dublarea podului de pe Drumul Județean 101 R.

Economedia a consultat caietul de sarcini, iar drumul are o lungime de 5,8 km cu un traseu la vest de orașul Comarnic paralel cu DN 1 și cu râul Prahova. Durata de realizarea este de 23 de luni din care primele trei luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție. Centura Comarnic va avea poduri peste râul Prahova și peste Magistrala CFR M 300 București – Brașov, acestea fiind cele mai importante lucrări de artă. Studiul geotehnic a fost actualizat în mai 2022, iar CJ Prahova a emis Certificatul de Urbanism în octombrie 2022.

Citește și: Autostrada Comarnic – Brașov va fi amenajată pe bucăți. Grindeanu: „Pentru 8 miliarde de euro nu găsești finanțare”

Guvernul a aprobat Centura Comarnic!

Guvernul a aprobat exproprierea a 44 de imobile proprietate privată (peste 20.000 mp.) și despăgubiri de 286.000 mii de lei pentru construirea șosele cu o lungime de 6 kilometri și o bandă/sens. Mai mult decât atât, pe lângă acestea, au fost aprobate alte exproprieri pentru 53.895 mp din proprietatea publică a statului și alți 28.165 mp din administrarea Primăriei Comarnic.

„Valea Prahovei este una dintre cele mai importante destinații turistice din țară fiind străbătută de un singur drum DN 1 – E 60 care, pe sectorul studiat are câte o bandă pe sens. Pe tronsonul București – Brașov apar frecvent aglomerări ale traficului rutier generând staționări în coloană și ambuteiaje din cauza numărului mare de vehicule ce tranzitează zona de referință, conducând implicit la creșterea nivelului de noxe și poluare fonică. Necesitatea investiției este evidentă pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație și, în general, asupra mediului.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ”Acces rutier complementar descărcare A3 Comarnic”, este necesar a fi expropriată o suprafață de 21.660 mp, aferentă unui număr de 44 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Acces rutier complementar descărcare A3 Comarnic.”, potrivit Economedia.

Centura Comarnic, sursă: Economedia
Centura Comarnic, sursă: Economedia

Citește și: Victor Ponta dă de pământ cu Ministerul Transporturilor, din cauza eșecului Autostrăzii Comarnic – Brașov! „Poate că eu făceam prea ieftin, asta era problema”