- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CEO Engie lămurește românii și anunță ce se va întâmpla cu producția de gaz. „Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins”

22 Feb, 09:28 • Bumbeneci Diana
CEO-ul neamț al ENGIE România nu este la fel de încrezător precum restul autorităților. Eliberarea de gazele rusești se va face prin 2026-2027.
CEO Engie lămurește românii și anunță ce se va întâmpla cu producția de gaz. „Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins”

Dependenţa Europei de gazul rusesc este din ce în ce mai mică, însă tranziţia înspre alte surse de energie va dura. Răspunsul la întrebarea dacă gazul rusesc va dispărea de pe piaţa europeană este unul dificil, a explicat Eric Stab, preşedinte şi CEO al ENGIE România, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

CEO Engie susține că nu se poate renunța rapid la gazul rusesc

Este o întrebare dificilă. Cred că Europa va avea nevoie de gaz pentru mult timp de acum înainte, ştiut fiind că rămâne energia de tranzitie a tranziţiei energetice. Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins. Important este că Europa s-a organizat pentru a se descurca fără gazul rusesc.

Mulţi din Europa cred că vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027. Ştim că sunt, în continuare, ţări care depind de acest gaz, direct sau indirect, deci e dificil de spus ce se va întâmpla cu acestea, dacă vor adopta strategia de a înlocui gazul rusesc sau nu”, a declarat Stab.

Citește și: Vladimir Putin susține astăzi un discurs oficial în centrul Moscovei! Ce va transmite liderul rus, cu doar trei zile înainte de împlinirea unui an de război cu Ucraina

gazele naturale
gazele naturale

Începând cu luna noiembrie 2021, de la începutul aplicării schemelor de sprijin pentru consumatori, pre-finanţate furnizori, ENGIE a avut de recuperat sume totale de circa 2,8 miliarde de lei, din care mai are de recuperat astăzi 900 de milioane de lei.

„Sumele sunt în continuă creştere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali şi business, care nu au alocări de preţuri preferenţiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaştem, pentru că trebuie să fie raportate la preţurile din piaţă. Deci, per total, 2,8 miliarde de lei de la începutul aplicării schemelor de suport”.

Ai mai putea citi: Sorin Grindeanu promite 100 de km de autostradă pe an! „Având atâtea șantiere deschise și atâtea contracte în același timp în execuție, sunt toate premisele”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult