- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Chinezii de la BYD au ales o țară vecină României pentru o investiție de miliarde. Unde va fi construită prima lor fabrică de mașini electrice din Europa

09 Feb, 21:13 • Adrian Popovici
BYD, producătorul chinez de automobile electrice, a făcut un pas semnificativ în extinderea sa globală semnând un pre-contract pentru achiziționarea unei suprafețe de teren impresionante de 300 de hectare, situată în apropierea orașului Szeged, în sudul Ungariei. Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a confirmat această veste, conform declarațiilor preluate de la MTI.
Chinezii de la BYD au ales o țară vecină României pentru o investiție de miliarde. Unde va fi construită prima lor fabrică de mașini electrice din Europa

BYD, producătorul chinez de automobile electrice, a făcut un pas semnificativ în extinderea sa globală semnând un pre-contract pentru achiziționarea unei suprafețe de teren impresionante de 300 de hectare, situată în apropierea orașului Szeged, în sudul Ungariei. Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a confirmat această veste, conform declarațiilor preluate de la MTI, transmite Agerpres.

Acest teren va găzdui prima uzină a BYD din Europa, marcând o mișcare strategică pentru gigantul chinez în domeniul automobilelor electrice.

Într-un comunicat de presă, Szijjarto a exprimat entuziasmul său pentru acest proiect, numindu-l una dintre cele mai semnificative investiții din istoria economică a Ungariei, realizată de cel mai mare producător de mașini electrice din lume. Planurile pentru noua uzină BYD de la Szeged vor aduce o mare valoare adăugată economiei locale, creând mii de locuri de muncă. Szijjarto a subliniat că investiția este de ordinul miliardelor de euro și că guvernul ungar va sprijini proiectul financiar. Detaliile privind acest sprijin urmează să fie stabilite în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană.

Citește și: Un gigant austriac plănuiește o investiție ambițioasă în România: peste 4.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice. Întreaga investiție depășește 100 de milioane de €

Mașină electrică BYD. Sursă foto: Twitter
Mașină electrică BYD. Sursă foto: Twitter

BYD, tot mai puternic în fața Tesla

Ungaria și-a consolidat poziția în industria auto în ultimii ani, devenind unul dintre cei mai importanți exportatori de mașini la nivel mondial. Szijjarto a subliniat că țara sa se află în top 20 exportatori mondiali de automobile începând din 2018, iar volumul de producție a crescut semnificativ în ultimii 15 ani, atingând un record de peste 10.000 de miliarde de forinți în 2022.

Pe de altă parte, în ceea ce privește BYD, compania chineză a reușit să atingă performanțe remarcabile în piața globală a mașinilor electrice. În ultimul trimestru al anului trecut, BYD a vândut peste jumătate de milion de mașini complet electrice, depășind pentru prima dată Tesla Inc., celălalt gigant în domeniul vehiculelor electrice, în clasamentul mondial al vânzărilor. În plus, conform rezultatelor preliminare, profitul net al BYD a înregistrat o creștere impresionantă de până la 86,5% în 2023 comparativ cu anul precedent. Compania estimează că profitul său net pentru anul trecut se situează între 29 și 31 de miliarde de yuani, reprezentând o creștere semnificativă față de 2022. Aceste cifre impresionante reflectă evoluția puternică a BYD pe piața automobilelor electrice și angajamentul său continuu pentru inovație și creștere sustenabilă.

Te-ar putea interesa și: Tot mai multe mașini electrice sunt produse în România. Dacia și Ford anunță că anul acesta vor scoate pe piață trei modele full-electric, precum și două hibride