- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un gigant austriac plănuiește o investiție ambițioasă în România: peste 4.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice. Întreaga investiție depășește 100 de milioane de €

26 Jan, 19:42 • Adrian Popovici
Banca Europeană de Investiții (BEI) a încheiat un acord de împrumut în valoare de 40 de milioane de euro cu Eldrive Holding GmbH, o companie austriacă, în vederea implementării a 8.472 de stații de încărcare pentru mașini electrice în Bulgaria, Lituania și România, pe parcursul următorilor trei ani.
Un gigant austriac plănuiește o investiție ambițioasă în România: peste 4.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice. Întreaga investiție depășește 100 de milioane de €

Banca Europeană de Investiții (BEI) a încheiat un acord de împrumut în valoare de 40 de milioane de euro cu Eldrive Holding GmbH, o companie austriacă, în vederea implementării a 8.472 de stații de încărcare pentru mașini electrice în Bulgaria, Lituania și România, pe parcursul următorilor trei ani. Acest sprijin financiar este orientat către promovarea mobilității verzi și realizarea obiectivelor stabilite de Pactul Verde al Uniunii Europene referitoare la transportul durabil și decarbonizare, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat transmis vineri, această investiție beneficiază de suportul programului InvestEU, care își propune să atragă investiții adiționale în cuantum de peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027. Programul InvestEU are ca obiectiv mobilizarea investițiilor pentru prioritățile de politică ale UE, precum tranziția către energii verzi, consolidarea competitivității, stimularea inovației și dezvoltarea infrastructurii durabile, inclusiv cea pentru mașini electrice.

Mai exact, acest împrumut subliniază angajamentul BEI în sprijinirea inițiativelor care promovează sustenabilitatea și avansarea obiectivelor cheie ale Uniunii Europene și oferă acestei companii resursele de care are nevoie pentru a instala stații de încărcare pentru mașini electrice și la noi în țară.

Încărcare mașini electrice/Unsplash
Încărcare mașini electrice/Unsplash

Te-ar putea interesa și: Tot mai multe mașini electrice sunt produse în România. Dacia și Ford anunță că anul acesta vor scoate pe piață trei modele full-electric, precum și două hibride

Un gigant austriac investește în stații de încărcare pentru mașini electrice

Eldrive Holding, o entitate austriacă controlată de investitori bulgari, administrează deja peste  1.200 de puncte de încărcare pentru mașini electrice în cele trei țări vizate de acest proiect. Încărcarea vehiculelor electrice se încadrează printre sectoarele eligibile pentru sprijin adițional în cadrul inițiativei BEI de a susține REPowerEU, strategia Uniunii Europene concepută pentru a diminua dependența Europei de importurile de combustibili fosili.

„Cu sprijinul financiar din partea InvestEU şi BEI, Eldrive Holding plănuieşte să investească aproximativ 146 milioane euro în instalarea a 4.376 de staţii de încărcare noi pentru VE în România, 2.575 în Lituania şi 1.530 în Bulgaria, accelerând punerea la dispoziţie a infrastructurii necesare pentru dezvoltarea transportului curat în cele trei ţări şi sprijinind tranziţia către neutralitatea climatică”, se arată în comunicat.

Proiectul propus are scopul de a remedia problema subutilizării vehiculelor electrice și a stațiilor de încărcare pentru mașini electrice în cele trei țări vizate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Planului Verde al Uniunii Europene.

Aceste obiective includ implementarea a un milion de stații de încărcare publice pentru mașini electrice și stații de combustibil alternativ în cele 27 de state membre până în 2025. Conform informațiilor furnizate, infrastructura extinsă de încărcare pentru vehiculele electrice va facilita tranziția către utilizarea acestor vehicule, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării aerului în mediile urbane din Bulgaria, Lituania și România.

„Este un proiect foarte important. Sectorul transporturilor este una dintre principalele surse ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Tranziţia către electromobilitate poate ajuta la reducerea acestora, precum şi a poluării aerului. Cu toate acestea, o tranziţie serioasă către utilizarea mașini electrice nu se poate produce fără infrastructura necesară. Ca bancă a schimbărilor climatice a UE, BEI sprijină construirea de reţele de încărcare a vehiculelor electrice, iar eu sunt foarte încântat că vom lua parte la modernizarea transportului din Bulgaria, Lituania şi România”, a după cum explică vicepreşedintele BEI, Kyriacos Kakouris.

Citește și: Producătorii auto din Europa caută soluții pentru a realiza modele de mașini electrice accesibile. Clienții nu sunt dispuși să plătească sume mari pentru acestea