- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine poate beneficia de pensia de urmaș. Ce acte sunt necesare și cum se calculează suma primită de la stat

11 Oct, 19:06 • Alexe Raluca
Pensia de urmaș este un drept garantat prin lege și reprezintă un tip de pensie care este acordat unor persoane înrudite cu decedatul. În România, pensia de urmaș este gestionată de Casa Națională de Asigurări Sociale. Află în cele ce urmează cine poate beneficia de pensia de urmaș!
Cine poate beneficia de pensia de urmaș. Ce acte sunt necesare și cum se calculează suma primită de la stat

Cuantumul sumei pensiei de urmaș este determinat în funcție de situația specifică a întreținătorului decedat. Potrivit legii, pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea oricărui tip de pensie acordată din sistemul public de pensii.

Citește și: Toți beneficiarii de pensie de urmaș din România trebuie să știe! Riscați să pierdeți banii de la stat

Cine poate beneficia de pensia de urmaș

În cazul în care decesul întreținătorului a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, pensia de urmaș se acordă indiferent de durata stagiului de cotizare a defunctului. Suma pensiei de urmaș se stabilește procentual din pensia pentru limită de vârstă sau din pensia de dizabilitate aflată în plată la momentul decesului întreținătorului. Cuantumul pensiei de urmaș constituie 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei săi mai mulți urmași.

Pensia de urmaș se acordă în primul rând copiilor care se încadrează în anumite categorii de vârstă și situații specifice. Conform legislației, copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 18 ani. Totuși, există o excepție importantă: dacă aceștia continuă studiile în instituții de învățământ secundar de zi, mediu de specialitate și superior, pot beneficia de pensie de urmaș până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 23 de ani.

Un alt beneficiar al pensiei de urmaș poate fi soțul supraviețuitor, cu condiția ca la momentul decesului întreținătorului sau în decursul a cinci ani după deces, soțul supraviețuitor să fi împlinit vârsta de pensionare sau să fi fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, să fi avut cel puțin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată și să nu se fi recăsătorit, acesta poate beneficia de pensie de urmaș.

De asemenea, pensia se acordă și soțului supraviețuitor sau tutorelui care are în îngrijire copiii cu vârsta de până la trei ani ai întreținătorului decedat. Aceasta se acordă pentru perioadele în care soțul supraviețuitor sau tutorele nu este încadrat în muncă sau se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani.

Documentele necesare și modalitatea de calcul

Persoanele care doresc să solicite pensia de urmaș trebuie să depună o cerere și următoarele documente:

  • cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 8 la norme);
  •  actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original  şi copie;
  •  decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz;
  •  decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  •  adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original;
  • actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  •  copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
  • copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
  • declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului.

Pentru a determina suma pensiei de urmaș, se iau în considerare următoarele:

  • Pensia pentru limita de vârstă: reprezintă pensia la care susținătorul decedat a avut dreptul sau pe care o primea în mod curent, în conformitate cu legea;
  • Pensia de invaliditate gradul I: dacă susținătorul decedat a trecut în neființă înainte de a îndeplini condițiile necesare pentru pensia de limită de vârstă, cu precădere în cazurile în care el beneficia de o pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială.

Cuantumul pensiei pentru urmași se stabilește în funcție de numărul de urmași îndreptățiți. Această sumă se calculează procentual pe baza punctajului mediu anual realizat de către susținătorul decedat în ceea ce privește pensia pentru limita de vârstă sau pensia de invaliditate gradul I.

Citește și: Legea Pensiilor 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani