- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cireșele apar pe piață la un preț exorbitant! Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru un kilogram de fructe

10 Apr, 10:59 • Lupu Alexandra
În scurt timp, cele mai așteptate fructe apar pe piața românească! Iată care sunt prețurile la care trebuie să se aștepte românii care vor să cumpere cireșe.
Cireșele apar pe piață la un preț exorbitant! Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru un kilogram de fructe

Cele mai așteptate fructe vor apărea în scurt timp pe piața românească! Vestea este una bună pentru românii care iubesc cireșele, dar cu toate acestea, ei trebuie să se pregătească să scoată sume mari din buzunare, relatează cancan.ro.

Cât costă un kilogram de cireșe

Cele mai multe cireșe care se vor regăsi în piața românească vor proveni din import, astfel, prețul unui kilogram va ajunge la 175 lei. Suma cerută este una mai mult decât piperată, mai ales dacă o comparăm cu cea propusă de țăranii români. Pe de altă parte, comercianții justifică costurile prin faptul că fructele sunt aduse din Turcia, Grecia sau Spania, iar mai mult decât atât, prin faptul că producția din acest an este mică.

Cireșele românești o să apară pe piață în prima jumătate a lunii mai. Localnicii din comuna Păulești, județul Prahova sunt cei care vor da startul vânzărilor celor mai așteptate fructe din acest sezon. Prețul unui kilogram de cireșe, direct de la țăranii români, nu va depăși suma de 30 lei. Pe de altă parte, dacă vorbim despre luna iunie, este bine de știut că valoarea unui kilogram va scădea până la 15 lei.

Citește și: Cireșele românești ies pe piață în luna mai! Cât va costa un kilogram

Marius Roman este cel care a declarat că primul soi de cireșe va apărea în jurul datei de 20 mai. Mai mult decât atât, reprezentantul a susținut că Early Lory este cel care se va maturiza cel mai devreme în România.

Cireșe
Cireșe

Pomicultorul a precizat că, în acest an, pomii înfloresc mai greu, însă acest lucru nu este un dezavantaj, având în vedere că „avem speranța că nu vom fi afectați de înghețurile târzii de primăvară”. Roman declară că, cel mai târziu, cireșele românești vor apărea pe 25 mai.

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Ne avantajează pentru că pornind mai târziu în vegetație, înfloresc mai târziu și astfel avem speranța că nu vom fi afectați de înghețurile târzii de primăvară.

Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona o să apară undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, declară Ing. Marius Roman.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Prețul fructelor explodează! Micii fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”